Politica externă a Germaniei, greu de armonizat. Compromisuri la problemele controversate: NATO, viitorul armelor nucleare, China, Rusia, Nord Stream 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Annalena Baerbock , lidera Verzilor, Olaf Scholz, şeful social-democraţilor şi Christian Lindner, liderul liberalilor germani FOTO EPA/EFE
Annalena Baerbock , lidera Verzilor, Olaf Scholz, şeful social-democraţilor şi Christian Lindner, liderul liberalilor germani FOTO EPA/EFE

Partenerii din coaliţia pentru viitorul guvern german încearcă să ajungă la un compromis pe teme precum NATO, China şi Nord Stream 2.

Cele trei partide care au ajuns la un acord pentru formarea unui guvern de coaliţie în Germania, după alegerile din octombrie–social-democrat, ecologist şi liberal-  au format un grup de lucru cu sarcina de a găsi un compromis cu privire la o serie de probleme controversate de politică externă precum cheltuielile pentru apărare, exporturile de arme, politica faţă de China, gazoductul rusesc Nord Stream 2, scrie „Der Spiegel“.

Este un experiment politic gigantic. Aproape 300 de experţi din cele trei partide implicate s-au întrunit în ultimele 10 zile în 22 de grupuri de lucru pentru a defini politicile „Coaliţiei Semaforului”, numită aşa datorită culorilor asociate celor trei partide (social-democraţi-SPD-ul - roşu, liberali - FDP- galben şi ecologist- logic, verde). Liderii celor trei formaţiuni cred că este singura modalitate de a evita tipul de presiune publică care ar putea duce în cele din urmă la destramarea discuţiilor. Cei implicaţi în negocieri sunt dornici să prezinte o imagine a armoniei. În realitate, totuşi, părţile sunt încă departe de a junge la un consens privind chestiuni controversate.

Acest lucru este valabil şi când vine vorba de politică externă. Grupul de lucru elaborează politici pentru trei portofolii: politică externă, apărare şi dezvoltare. S-a spus foarte puţin despre aceste probleme în timpul campaniei, iar discuţiile exploratorii nu s-au referit prea mult la ele, cele trei părţi preferând să-şi pună pe hârtie diferenţele. Acum, totuşi, trebuie găsită o abordare comună asupra celor mai semnificative probleme: relaţiile Germaniei cu SUA, China şi Rusia; viitorul NATO; misiunile externe ale armatei germane; şi rolul Germaniei în lume.

Până acum, ducumentul grupului de lucru este plină de pasaje scrise în roşu, verde sau galben, care marchează pasaje asupra cărora încă nu s-a ajuns la un acord. Fiecare parte îşi face propria propunere, iar culoarea este transformată în negru numai după ce s-a ajuns la un compromis. 

Relaţia cu China 

Negociatorii SPD, partid care a deţinut portofoliul Externelor în cabinetul Merkel,  sunt dornici să asigure continuitatea. Dar Verzii şi FDP, în special, ar dori să vadă schimbări semnificative în abordarea Germaniei faţă de ţările autoritare precum China şi Rusia. Co-liderul Partidului Verzilor, Annalena Baerbock, a insistat că Germania va adopta o abordare mai puţin convenabilă faţă de China. 

Socil-democraţii spun că verzii şi liberalii, odată ce vor înţelege realităţile conducerii unei ţări precum Germania, vor conştientiza că trebuie să se concentreze pe apărarea intereselor germane, chiar şi în relaţiile cu China. Şi asta, spun ei, este ceea ce Scholz va face odată ce va deveni cancelar. Orice modificare a politicii externe, insistă ei, va fi minoră.

Viitorul armelor nucleare

Unul dintre cele mai sensibile puncte de controversă se referă la viitorul armelor nucleare americane staţionate în prezent în Germania – ca parte a aşa-numitelor obligaţii ale Berlinului „de partajare nucleară”. Ca parte a descurajării nucleare a NATO, bombele atomice americane sunt depozitate la o bază aeriană numită Fliegerhorst Büchel în statul Renania-Palatinat. În campaniile lor, atât Verzii, cât şi SPD au cerut o Germanie fără arme nucleare, în timp ce FDP nu a menţionat problema în platforma sa de campanie. Pragmatici, Scholz şi Baerbock insistă că orice schimbare a strategiei de descurajare nucleară ar trebui făcută împreună cu toţi partenerii alianţei. 

Rusia şi Nord Stream 2

Cât priveşte gazoductul rus de sub Marea Baltică, cunoscută sub numele de Nord Stream 2, acest proiect ar trebui să fie luat în discuţie în considerare grupul de lucru pentru energie. Şi se pare că nici măcar Verzii, care ar dori să vadă proiectul suspendat, nu sunt interesaţi să vorbească despre el. Nimeni, se spune, nu vrea să redeschidă acea Cutie a Pandorei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite