NATO şi UE, preocupate de riscul unei intervenţii ruse în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia are ample efective militare la frontiera de est a Ucrainei, iar Alianţa Nord-Atlantică este "foarte preocupată" de riscul unei ameninţări la adresa regiunii separatiste Transnistria, afirmă generalul american Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, citat de NBC News.

"Efectivele ruse staţionate la frontiera estică a Ucrainei sunt foarte numeroase şi sunt pregătite de operaţiuni", a declarat generalul Philip Breedlove, subliniind că Alianţa Nord-Atlantică este "foarte preocupată" de riscurile la adresa securităţii regiunii separatiste Transnistria, care oficial aparţine Republicii Moldova.

"Există suficiente trupe ruse la frontiera de est a Ucrainei pentru a fi trimise în Transnistria dacă se ia această decizie; acest lucru este foarte îngrijorător. Rusia se comportă mai mult ca un adversar decât ca partener", a subliniat Breedlove.

Forţele Alianţei trebuie repoziţionate, în contextul ameninţărilor Rusiei

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să îşi repoziţioneze forţele militare şi să intensifice capacitatea de reacţie, în contextul riscului unei intervenţii ruse în regiunea separatistă Transnistria şi în estul Ucrainei, afirmă generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa.

"Trebuie să ne gândim la aliaţii noştri, la poziţionarea forţelor în Alianţă şi la sporirea capacităţii de reacţie, astfel încât să fim acolo pentru apărare, dacă va fi nevoie, în principal în zona baltică şi în alte locuri", a spus generalul Breedlove.

Potrivit serviciilor de spionaj americane, există unităţi ruse pe toată frontiera de est a Ucrainei, la o distanţă de 50 de kilometri de frontieră.

Jean-Claude Junker, candidatul PPE la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, atrage atenţia că Uniunea Europeană ar trebui să semneze Acordul de asociere cu Republica Moldova în următoarele săptămâni, pentru a se evita ingerinţe ale Rusiei similare cu cele din Ucraina.

UE ar trebuie să semneze Acordul de asociere cu Republica Moldova "în următoarele săptămâni, pentru a o lua înaintea (preşedintelui rus) Vladimir Putin, pentru a-l împiedica să facă în R.Moldova ce a făcut în Crimeea", a declarat fostul premier luxemburghez pentru Die Welt am Sonntag, conform EUObserver.

Uniunea Europeană va semna Acordul de Asociere cu Republica Moldova până în iunie 2014, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE în noiembrie 2013, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

În ultimele zile, autorităţile de la Tiraspol au intensificat plângerile către Rusia despre situaţia dn regiune. Preşedintele Sovietului Suprem (Parlament) de la Tiraspol, Mihail Burla, a declarat sâmbătă că evenimentele din Ucraina influenţează în mod negativ libera circulaţie a locuitorilor din Transnistria, transportul mărfurilor şi a medicamentelor în regiune, relatează RIA Novosti.

"Din păcate, evenimentele din Ucraina au lăsat o amprentă negativă asupra respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, fiind vorba, în special, de limitarea liberei circulaţii a persoanelor şi mărfurilor", a afirmat el, în cadrul unei întâlniri cu un grup de parlamentari din Marea Britanie.

Potrivit lui Burla, în ultimele zile, "mai mulţi cetăţeni ruşi şi transnistreni nu au reuşit să treacă frontiera ucraineană".

De asemenea, el a menţionat că medicamente importante provenind din Rusia nu au putut fi aduse în Transnistria din cauza refuzului unor companii de transport de a efectua curse pe teritoriul Ucrainei.

„Rusia pregăteşte invadarea întregii Ucraine“

Secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Andrei Parubi, susţine că armata rusă este pregătită să atace Ucraina în "orice moment", pentru că obiectivul preşedintelui rus Vladimir Putin nu este doar Crimeea, ci întregul teritoriu ucrainean.

"Obiectivul lui Vladimir Putin nu este Crimeea, ci întreaga Ucraină. Trupele ruse sunt mobilizate la frontiere şi sunt pregătite să atace în orice moment", a declarat Andrei Parubi, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare. Parubi a făcut aceste afirmaţii cu ocazia unui miting proeuropean desfăşurat la Kiev.

Pe aceeaşi temă:

INFOGRAFIE Parlamentul Moldovei, alertat de mişcările Rusiei: „Avem toate şansele să pierdem ţara“ Deputaţii analizează, vineri, situaţia din estul Moldovei, pe care n-o mai controlează din 1991. Ieri, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a discutat la Moscova „blocada“ Transnistriei.

Titus Corlăţean: „S-a confirmat. Transnistria nu a cerut alipirea la Rusia” Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a vorbit, la emisiunea „După 20 de ani“, difuzată de PROTV, despre relaţia României cu Republica Moldova, despre situaţia din Transnistria, dar şi despre o posibilă candidatură a lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale.

Ion Iovcev: În Transnistria a crescut o generaţie periculoasă, care crede în existenţa Republicii Moldoveneşti Nistrene Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol, cu predare în limba română, a emis un prognostic sumbru asupra viitorului educaţiei în limba română în Transnistria dar şi a viitorului moldovenilor din acest teritoriu, care încă mai reprezintă o treime din totalul populaţiei.

 
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite