NATO simte că Rusia pregăteşte o nouă ofensivă în Ucraina. Kievul, cu ochii în patru pe Odessa şi Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
casa Sindicatelor din Odessa a fost devastată în urmă cu un an în cadrul unor acţiuni destabilizatoare
casa Sindicatelor din Odessa a fost devastată în urmă cu un an în cadrul unor acţiuni destabilizatoare

Rusia ar putea pregăti o ofensivă în Ucraina. Avertizarea vine din partea comandantului forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove. La rândul lor, autorităţile de la Kiev se tem că ruşii ar putea acţiona acum în regiunea Odessa.

Rusia a folosit perioada de acalmie din Ucraina pentru a se repoziţiona în vederea unui posibil nou atac. O spune comandantul forţelor NATO din Europa, Philip Breedlove, care a declarat în faţa Comitetului pentru Servicii Armate din Senatul american că multe dintre acţiunile Moscovei sunt asemănătoare pregătirii pentru o ofensivă. 

Generalul Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, a spus în faţa Comisiei pentru Servicii Militare a Senatului că Statelor Unite au nevoie de informaţii de mai bună calitate în Ucraina şi că Rusia a profitat de o perioadă de relativă acalmie pentru a se repoziţiona în vederea unei noi ofensive, informează europa liberă.

Oficialul NATO a adaugat ca situaţia din Ucraina este volatilă şi fragilă şi a cerut Congresului să întărească capabilităţile de colectare de informaţii pentru a înţelege mai bine intenţiile lui Vladimir Putin în regiune. „Operaţiunile militare ruseşti, în ultimul an, în Ucraina şi în regiune, în general au dat la iveală că avem serioase probleme în colectarea şi analizarea informaţiilor” a spus Philip Breedlove, „anumite manevre militare ruseşti ne-au luat prin surprindere”, a recunoscut generalul.

El a precizat că de la încheierea Războiului rece încoace, numărul experţilor în Rusia s-a redus şi resursele au fost realocate către războaiele din Afganistan şi Irak. „Nu putem ştii cu certitudine ce va face Rusia în continuare şi înţelege în totalitate intenţiile lui Putin. Ceea ce putem face este să tragem concluzii în urma acţiunilor lui”, a spus Philip Breedlove.

Şeful forţelor aliate ân Europa a mai arătat că ce se vede până acum este întărirea capabilităţilor militare ale Rusiei, o semnificativă modernizare şi un plan strategic ambiţios. În acest context generalul a spus că repoziţionarea forţelor ruseşti poate să indice o nouă ofensivă.

Oficialii de la Washington au fost informaţi că Rusia şi-a întărit capacităţile de comandă şi control a miliţantilor din sstul Ucrainei. În prezent, analişti americani consideră forţele insurgente ca fiind o combianţie de separatişti şi efective militare ruseşti, notează Europa liberă.
 

Comandantul forţelor NATO din Europa spune că Rusia încearcă în mod ostentativ să schimbe regulile şi principiile care au stat la baza securităţii europene de decenii, iar provocarea reprezentată de această ţară nu este una regională, ci globală. Mai mult, ea va fi de durată. Breedlove a mai subliniat că Rusia aplică în manieră agresivă toate instrumentele de putere naţională: diplomaţia, spionajul, economia şi apărarea.

Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul american a aprobat ieri acordarea a 200 de milioane de dolari pentru înarmarea Ucrainei şi instruirea armatei acestei ţări afectate de peste un an de un conflict separatist în regiunile Doneţk şi Lugansk. Deşi atât aleşii democraţi cât şi cei republicani insistă asupra înarmării Ucrainei, preşedintele american, Barack Obama, evită să ia o decizie în acest sens. 

Joi, liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei au discutat, la telefon, situaţia din regiunea Donbass. Potrivit lui Petro Poroşenko, Kievul şi misiunea OSCE au propus Moscovei o serie de iniţiative menite să asigure respectarea armistiţiului de la Minsk.

Printre acestea se numără retragerea armamentului greu şi a artileriei, eliberarea prizonierilor şi asigurarea accesului observatorilor OSCE în zona controlată de militanţii proruşi.

Poroşenko a mai declarat că războiul din Ucraina se va încheia după ce Kievul va recăpăta controlul asupra regiunilor Donbass şi Crimeea.

Asistentul secretarului general al NATO pentru riscuri de securitate emergente, Sorin Ducaru, a sosit joi la Chişinău. Vizita este una inopinată. Se ştie doar că oficialul NATO se va întâlni cu preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, precum şi cu alţi demnitari de stat, informează DW.

 Vizita are loc după ce autorităţile din Ucraina şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu pericolul destabilizării situaţiei în Odesa (oraş situat aproape de frontiera cu Republica Moldova) în primele zile ale lunii mai. În ultimele zile, serviciul ucrainean de securitate a arestat, în cadrul unei „operaţiuni speciale de înlăturare a elementelor teroriste”, mai mulţi exponenţi ai aşa-numitului „consiliu popular al Basarabiei”, constituit la începutul lunii aprilie la Odessa.

Kievul a luat măsuri speciale la Odessa

Miercuri, „comitetul de securitate” (KGB) de la Tiraspol a difuzat un comunicat de presă în care îndeamnă locuitorii regiunii transnistrene să evite deplasările la Odessa la începutul lunii mai şi anunţă că deţine informaţii conform cărora „vor avea loc provocări la Odessa şi în întreaga regiune”. Pe 2 mai se împlineşte un an de la incendiul care a izbucnit în Casa Sindicatelor în care au ars 46 de oameni.

În urmă cu un an, în timpul tensiunilor din oraşul ucrainean port Odessa şi-au pierdut viaţa 50 de persoane, majoritatea activişti pro-ruşi. Anchetatorii cred că a fost vorba de o înlănţuire de evenimente nefericite. Îndoielile persistă.

În timpul violenţelor din Odessa din 2 mai 2014, 400 de oameni au încercat să se protejeze, ascunzându-se în spatele zidurilor groase ale Casei Sindicatelor. În schimb, 42 dintre ei şi-au găsit acolo sfârşitul.

Ei au murit într-un incendiu: înecaţi de fum sau arşi de flăcări. Alţii au sărit pe ferestre pentru a scăpa de foc. A fost punctul culminant al ciocnirilor dintre activiştii pro-ucraineni şi cei pro-ruşi, în timpul cărora mai muriseră înainte alte şase persoane, iar alte sute fuseseră rănite. A fost pentru mulţi cea mai neagră zi din istoria recentă a portului de la Marea Neagră.

Se pare că tragedia de la Odessa a fost un eveniment-cheie pentru întreaga Ucraină de est. Incidentele au avut loc cu o săptămână înaintea aşa-numitelor referendumuri din regiunile Doneţk şi Lugansk, în care s-a votat în legătură cu desprinderea regiunii de Kiev. 

Forţele de securitate din Odessa au întreprins în ultimele zile măsuri sporite de securitate. Astfel, toţi rezidenţii zonelor de frontieră, inclusiv locuitorii regiunii Odessa trebuie să aibă permanent asupra lor acte ucrainene de identitate.

Secretarul Consiliului Securităţii Naţionale şi Apărări al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a declarat că riscul ruperii de către Rusia a acordurilor de la Minsk, după sărbătorile legate de 1 şi 9 mai, este foarte mare. „Trebuie să ne întărim apărarea şi să fortificăm potenţialul de luptă al armatei ucrainene”, a spus Turcinov, adăugând că „voluntarii au fost şi rămân principala forţă de apărare a ţării”.

Transnistria, posibil „furnizor” de „omuleţi verzi”

În contextul tensiunilor care se aşteaptă, presa ucraineană acordă spaţii largi pericolului care ar putea veni din partea celor 2.500 de militari ruşi dislocaţi în Transnistria, dar şi a celor 7.000 de militari ai aşa-numitei „armate transnistrene” care ar putea fi trimişi în calitate de „omuleţi verzi” în Ucraina, dar şi peste Nistru, pentru a destabiliza şi Republica Moldova.

Acest risc a fost analizat miercuri, la Bucureşti, notează DW. Adjunctul misiunii SUA la NATO, Earle Litzenberger, a declarat că NATO s-ar reuni de urgenţă şi ar decide ce acţiuni colective sunt “adecvate” în cazul în care în Republica Moldova ar apărea “omuleţi verzi”.

„NATO este o alianţă defensivă şi principala noastră responsabilitate este să protejăm membrii Alianţei. Dar dacă s-ar întâmpla aşa ceva, statele vor putea răspunde în mod individual”, a menţionat Earle Litzenberger. El a precizat că Republica Moldova, care nu este membru NATO şi este un stat neutru, are o poziţie dificilă din cauza situaţiei din Transnistria, iar NATO „sprijină şi negociază o soluţie în ceea ce priveşte integritatea teritorială şi suveranitatea Moldovei”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite