NATO a prezentat o înregistrare video care surprinde interceptarea unui avion militar rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Nord-Atlantică a prezentat o înregistrare video care surprinde interceptarea unui avion militar rus, în contextul tensiunilor generate de criza ucraineană, relatează BBC News online. Avionul de vânătoare rus a fost interceptat de NATO pe 8 decembrie, deasupra Mării Baltice.

Filmarea a fost realizată de piloţii unui avion de vânătoare F-16, aparţinând Olandei. Avionul militar NATO a fost trimis de la baza poloneză Malbork pentru interceptarea aparatului rus.

Alianţa Nord-Atlantică a comunicat că, în contextul crizei ucrainene, deasupra Mării Baltice au fost interceptate zeci de avioane militare ruse.

Ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak, s-a declarat joi "îngrijorat" în legătură cu activitatea militară "fără precedent" a Rusiei înregistrată în ultimele zile în zona Mării Baltice, relatează AFP.

"De câteva zile, se înregistrează o activitate fără precedent a ruşilor, atât în ceea ce priveşte flota, cât şi aviaţia, în zona Mării Baltice şi în regiunea Kaliningrad. Acest lucru ne îngrijorează. NATO are în vedere pregătirea unei reacţii", a declarat ministrul, pentru postul de televiziune privat TVN24. 

În această declaraţie, ministrul polonez al Apărării a făcut referire în special la interceptarea, luni, de către avioanele F-16 olandeze a unor bombardiere ruse, în spaţiul aerian internaţional. Avioanele de vânătoare olandeze, staţionate în Polonia, supraveghează, în cadrul misiunii NATO, spaţiul aerian al ţărilor baltice. 

Un purtător de cuvânt al NATO a declarat că luni au fost interceptate peste 30 de aeronave ruse de diferite tipuri - bombardiere, avioane de vânătoare şi avioane de transport, "în zona Mării Baltice şi în largul coastelor Norvegiei". 

În cursul acestui an, au fost înregistrate 400 de cazuri de interceptări ale unor avioane ruse în apropierea ţărilor NATO, cu 50% mai mult decât anul precedent, a declarat la 20 noiembrie în Estonia secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

La 8 decembrie, Lituania a ridicat nivelul de alertă a trupelor, după ce a detectat trecerea unui grup de 22 de nave ruse de război în Marea Baltică, inclusiv o corvetă înarmată, la o distanţă de doar cinci kilometri de apele sale teritoriale. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite