NATO este preocupată de securitatea energetică a Europei pe fondul conflictului cu Rusia: Trebuie să ne concentrăm pe diversificarea furnizorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Europa trebuie să-şi diversifice sursele de energie, a declarat secretarul general al NATO, duminică, în condiţiile tensiunilor dintre Occident şi Rusia pe tema Ucrainei.

Rusia a desfăşurat în jur de 120.000 de militari la graniţa cu Ucraina şi a cerut Alianţei Nord-Atlantice garanţii de securitate şi retragerea Alianţei la poziţiile sale din 1997, dar şi promisiunea că Ucraina nu se va alătura NATO, notează Reuters.

Oficialii americani au declarat sâmbătă că Rusia a trimis rezerve de sânge pentru a trata victimele posibilului război. De peste graniţă, în Ucraina, localnicii s-au antrenat ca rezervişti ai armatei, în timp ce guvernul se pregăteşte.

Moscova neagă orice plan de invadare, dar a declarat duminică că va cere NATO să clarifice dacă intenţionează să pună în aplicare angajamentele cheie în materie de securitate, după ce mai devreme a spus că răspunsul alianţei la cererile sale nu a mers suficient de departe. 

„Dacă nu intenţionează să facă acest lucru, atunci ar trebui să explice de ce”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la televiziunea de stat. „Aceasta va fi o întrebare cheie în determinarea propunerilor noastre viitoare”. 

Canada a declarat duminică că retrage temporar personalul neesenţial de la ambasada sa din Ucraina, dar a adăugat că ambasada va rămâne deschisă.

Statele Unite, care au ameninţat Rusia cu noi sancţiuni majore dacă invadează Ucraina, au spus că aşteaptă răspunsuri de la Moscova. Se spune că NATO nu se va retrage din Europa de Est, dar este pregătită să discute subiecte precum controlul armelor şi măsurile de consolidare a încrederii. 

Senatorii americani sunt foarte aproape de a ajunge la un acord asupra legislaţiei privind sancţiunile, au declarat duminică cei doi senatori care lucrează la proiectul de lege. Măsurile vizează mai importante bănci ruseşti şi datoria suverană rusească, precum şi oferirea de asistenţă Ucrainei.

Unele dintre sancţiunile din proiectul de lege ar putea intra în vigoare înainte de orice invazie din cauza a ceea ce Rusia a făcut deja, au declarat senatorii americani Bob Menendez, preşedintele democrat al Comisiei de Relaţii Externe a Senatului, şi James Risch, principalul republican al comisiei. Menendez a subliniat atacurile cibernetice asupra Ucrainei, operaţiuni cu steag fals şi eforturi de subminare a guvernului ucrainean. 

Washingtonul a petrecut săptămâni întregi să găsească un acord cu partenerii europeni în ce priveşte pachetul de sancţiuni împotriva Rusiei, în cazul în care aceasta invadează Ucraina, dar problema rămâne, totuşi, spinoasă, iar Germania a îndemnat la „prudenţă”.

Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din livrările de gaz, iar orice întrerupere ar exacerba criza energetică în desfăşurare în Europa. 

„Ne îngrijorează situaţia energiei în Europa pentru că arată vulnerabilitatea situaţiei în care se depinde de un singur furnizor de gaz natural, şi acesta este motivul pentru care aliaţii NATO sunt de acord că trebuie să ne concentrăm pe diversificarea furnizorilor”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite