NATO îşi întăreşte capacităţile militare pe flancul de Est. Ce state beneficiază de avioanele de vânătoare ale aliaţilor

NATO îşi întăreşte capacităţile militare pe flancul de Est. Ce state beneficiază de avioanele de vânătoare ale aliaţilor

Avion militar de vânătoare de tip F-16

Un nou stat aliat va trimite aeronave militare de vânătoare în Europa de Est, în urma măsurilor de sporire a securităţile regionale, reiterate de Secretarul General al NATO în această săptămână. Canada va trimite şase avioane de tip F-18 în Europa de Est, pentru a consolida capacităţile NATO, în contextul agravării crizei din Ucraina, potrivit unei declaraţii făcute de premierul canadian Stephen Harper.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cabinetul prim-ministrului Canadei nu a făcut precizări cu privire la statul care va găzdui aceste avioane de vânătoare, însă presa nord-americană sugerează că ele vor ajunge în Polonia.

Miercuri, Anders Fogh Rasmussen a anunţat că NATO va trimite „mai multe avioane, mai multe nave şi va consolida pregătirea forţelor sale terestre" la frontierele estice ale Alianţei, după ce Polonia şi ţările baltice s-au exprimat îngrijorate de acţiunile abuzive ale Rusiei.

Cele patru state au invocat articolul 4 din tratatul Alianţei în luna martie, cerând reunirea de urgenţă a membrelor NATO şi expunerea unui plan pentru garantarea securităţii lor teritoriale.

„Canada continuă să condamne ferm ocupaţia rusă ilegală din Ucraina, precum şi gesturile militare provocatoare din partea Rusiei", a adăugat premierul canadian.

„Recunoaştem necesitatea de a consolida securitatea şi stabilitatea în Europa Centrală şi de Est", a adăugat el.

Danemarca va trimite începând cu luna mai, şase aeronave militare de vânătoare care vor survola spaţiul aerian al statelor baltice. De asemenea, guvernul francez a autorizat trimiterea mai multor avioane pentru protejarea spaţiului Letoniei, Lituaniei şi Estoniei. Londra şi Berlinul au anunţat susţinerea aliaţilor est-europeni, fără a detalia capacităţile militare pe care le vor desfăşura în regiune.

Statele Unite au trimis în luna martie 12 avioane de vânătoare F-16 în Polonia pentru a participa la un program de aplicaţii militare. După terminarea exerciţiilor, aceste aparate trebuiau să părăsească teritoriul polonez şi să fie înlocuite în luna iunie de alte 18 avioane. 

Cu toate acestea, ministrul de Apărare al Poloniei, Tomasz Siemoniak, a declarat joi după întâlnirea cu omologul său american, Chuck Hagel, că prezenţa avioanelor F-16 ale armatei americane va fi prelungită până la sfârşitul anului 2014.

Polonia a solicitat anterior inclusiv desfăşurarea a circa 10.000 de soldaţi NATO pe teritoriul ei, pentru ca Alianţa să transmită Rusiei mesajul că este hotărâtă să-şi apere membrii, dar solicitarea nu s-a bucurat de un sprijin suficient în rândul statelor NATO.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: