NATO desfăşoară exerciţii militare de amploare de la Marea Neagră până în Marea Baltică; Rusia avertizează că va pune capăt expansiunii Alianţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nave NATO în Marea Baltică FOTO navylive.dodlive.mil
Nave NATO în Marea Baltică FOTO navylive.dodlive.mil

NATO răspunde solicitării de a-şi întări prezenţa în centrul şi estul Europei, organizând, înainte de summitul de la Varşovia, exerciţii militare de amploare de la Marea Neagră până în Marea Baltică. Punctul central al acestor manevre îl reprezintă Polonia, care va găzdui începând de mâine cel mai mare exerciţiu militar programat vreodată de NATO pe teritoriul său.

Polonia şi o parte a membrilor NATO încep aceste exerciţii în contextul în care statele din Europa Centrală şi de Est doresc garanţii de securitate solide pe fondul unor îngrijorări legate de agresivitatea şi unele acţiuni ale Rusiei, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.

Anaconda 2016 în Polonia

La Anaconda 2016, care se va încheia la 16 iunie, vor lua parte aproximativ 31.000 de militari din Polonia, Statele Unite, alte 17 state membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi din cinci ţări partenere, care vor manevra 3.000 de vehicule militare, 105 avioane şi elicoptere şi 12 nave de război.

Exerciţiul are loc cu doar câteva săptămâni înainte de summitul NATO de la Varşovia, o reuniune crucială la care urmează să se ia o decizie cu privire la trimiterea unui număr semnificativ de militari, dar şi echipamente, în Polonia şi ţările baltice.

Aceste ţări sunt extrem de îngrijorate de conflictul armat din Ucraina şi de noi posibile acţiuni agresive ale Rusiei, care a anexat Peninsula Crimeea în martie 2014.

Exerciţiul Anaconda a fost iniţiat de Polonia în 2006 şi a inclus treptat tot mai multe state membre NATO.

Potrivit organizatorilor, obiectivul Anaconda 2016 este de a testa cooperarea între comandamentele şi trupele aliate în reacţia faţă de ameninţări militare, chimice şi cibernetice.

Distrugătorul USS Porter intră în Marea Neagră

Pe de altă parte, distrugătorul USS Porter (DDG 78), care staţionează în mod permanent la baza navală Rota din Spania, intră luni în apele Mării Negre pentru exerciţii de rutină, potrivit unui comunicat postat pe pagina web a Flotei a 6-a americană, transmite Agerpres.

Navele americane operează în mod obişnuit în regiunea Mării Negre pentru a promova pacea şi stabilitatea în regiune, conform sursei citate.

Cu această ocazie, USS Porter va efectua vizite într-o serie de porturi la Marea Neagră şi va lua parte la exerciţii maritime bilaterale cu forţele maritime ale ţărilor partenere. Aceste exerciţii fac parte din operaţiunea Atlantic Resolve, menită să consolideze securitatea maritimă şi stabilitatea, pregătirea şi capacitatea navală a ţărilor aliate şi partenere în cadrul NATO.

„În această regiune, relaţiile dintre ţările vecine sunt tensionate. Astfel de vizite, în general, nu contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor militare“, a comentat duminică expertul rus Mihail Hodarionok pentru postul de televiziune al armatei ruse Zvezda. Dar, subliniază el în aceeaşi declaraţie, această vizită „nu poate fi privită ca o provocare, deoarece totul decurge în conformitate cu legislaţia internaţională“. Totuşi, mai spune acesta, navele Marinei americane ar trebui să se abţină de la astfel de vizite în regiune, potrivit aceluiaşi post de televiziune rusesc, citat de Agerpres.

Baltops-2016 în Marea Baltică

În acelaşi timp, manevre navale Baltops-2016 se desfăşoară în perioada 3-19 iunie, sub egida NATO, în Marea Baltică, în apele teritoriale ale Estoniei, Finlandei, Suediei şi Poloniei. Aceste exerciţii se vor încheia în portul german Kiel, relatează agenţia de presă RIA în pagina sa electronică.

La aceste exerciţii iau parte 50 de nave din 18 state membre NATO şi partenere ale Alianţei, precum şi 60 de avioane, elicoptere şi drone. Efective de peste 4.500 de militari sunt implicate în respectivele manevre, ce au loc concomitent pe mare, pe uscat şi în aer, notează Agerpres.

Lavrov: Rusia va lua măsuri adecvate pentru a pune capăt expansiunii NATO

În acest context, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat luni că este îngrijorat de expansiunea blocului militar occidental în statele central şi est-europene. Mai mult, Kremlinul a avertizat că va lua măsuri adecvate pentru protejarea securităţii Rusiei, scrie Reuters, potrivit news.ro.

„Noi nu ne ascundem atitudinea negativă în legătură cu apropierea infrastructurii militare a NATO de graniţele noastre, cu politica de a târî noi state în activitatea militară a blocului“, a declarat Lavrov.

De asemenea, şeful diplomaţiei de la Moscova a spus că va invoca dreptul suveran al statului rus de a-şi asigura securitatea cu măsuri adecvate riscurilor curente.

„Sunt încrezător că prietenii noştrii finlandezi şi ceilalţi vecini vor înţelege asta“, a avertizat Lavrov.

Rusia s-a arătat recent nemulţumită de construirea scuturilor antirachetă în România şi Polonia şi de invitarea statului Muntenegru să adere la blocul comunitar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite