NATO a dat publicităţii fotografii cu tancuri ruseşti care ar fi pătruns pe teritoriul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO a dat publicităţii, sâmbătă, mai multe imagini în care apar tancuri ruseşte care ar fi pătruns pe teritoriul Ucrainei, înformează organizaţia într-un comunicat de presă.

Imaginile din satelit susţin acuzaţiile Kievului şi ale Occidentului potrivit cărora tancuri ruseşti au pătruns pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit comunicatului NATO, tancurile ruseşti şi-au făcut apariţia în apropierea graniţei cu Ucraina la finele lunii mai, iar săptămâna aceasta au fost depistate pe teritoriul estic al Ucrainei, sub controlul forţelor separatiste. Chiar dacă NATO a furnizat imagini din satelit, apartenenţa tancurilor şi momentul mobilizării lor rămân subiecte aprinse de discuţie.

Ministrul de Interne de la Kiev, Arsenîi Avakov, a declarat, joi, că tancurile au fost trimise de Rusia, însă rebelii proruşi susţin că acestea au fost preluate din arsenalul ucrainean.

Departamentul de Stat al SUA a transmis, vineri, că informaţiile pe care le-a obţinut indică faptul că separatiştii din estul Ucrainei au primit armament şi echipamente militare de la ruşi, în rândul acestora fiind incluse şi tancurile, şi rachetele anti-aeriene. 

harta tancuri rusesti ucraina FOTO NATO aco.nato.int

Foto dreapta: tancuri ruseşti văzute în localităţi din estul Ucrainei / Sursă: aco.nato.int (Click pentru a mări harta)

Imaginile date publicităţii sâmbătă de NATO „ridică numeroase semne de întrebare cu privire la rolul pe care îl joacă Rusia în destabilizarea Ucrainei de est şi la implicarea sa în introducerea de echipament militar pe teritoriul Ucrainei”, a declarat un oficial NATO citat de Reuters.

     

O fotografie publicată de NATO, realizată pe 30 mai, arată o unitate rusă mobilizată în sudul oraşului Rostov-pe-Don (sud-vestul Rusiei) ca parte a unui exerciţiu militar de întărire a forţelor în apropierea graniţei cu Ucraina. La acea dată, nu apare niciun tanc în regiune.

O altă imagine - din 6 iunie - arată că unitatea rusă a părăsit proximităţile Rostov-pe-Don ca parte a retragerii trupelor din apropierea graniţei. Însă, în timp ce mai multe vehicule militare părăsesc regiunea, imaginea arată că opt tancuri se îndreaptă, în acelaşi timp, către graniţa cu Ucraina.

Într-o altă fotografie - din 10 iunie - zece tancuri pot fi observate în zonă, trei dintre ele fiind transportate cu camioane speciale, fapt care indică mobilizarea rapidă, a atras atenţia oficialul NATO citat de Reuters.

La doar o zi după, Ucraina a acuzat Rusia că a permis separatiştilor să preia trei tancuri ruseşti de la graniţă. Ulterior, corespondenţii Reuters au confirmat prezenţa a două dintre ele în oraşul Snizhne din estul Ucrainei.

Oficialul NATO a adăugat că tancurile nu purtau însemnele armatei ucrainene. „De altfel, nu aveau niciun fel de însemne, fapt care ne duce uşor cu gândul la tacticile folosite de Rusia în destabilizarea Crimeei.”


Imaginile date publicităţii de NATO. Stânga: fotografie din 30 iunie care prezintă o unitate rusească în apropiere de Rostov-pe-Don. Imaginea din mijloc, 6 iunie, arată că vehiculele militare au părăsit zona. Dreapta: fotografie datată 11 iunie ce prezintă 10 tancuri poziţionate în apropriere de graniţa cu Ucraina.

Harta tancuri rusesti NATO FOTO aco.nato.int Harta tancuri rusesti NATO FOTO aco.nato.int
nato tanc rusesc

Tancuti ruseşti filmate în oraşul Snizhne, pe 12 iunie

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Un avion militar ucrainean a fost doborât de separatişti, la Lugansk. Atac soldat cu 49 de morţi

49 de soldaţi ucraineni aflaţi la bordul unui avion militar au murit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce aeronava a fost doborâtă de forţele proruse situate în partea de est a oraşului Lugansk.

VIDEO Lupte crâncene în estul Ucrainei. Moscova susţine că două blindate ucrainene au trecut frontiera cu Federaţia Rusia

Luptele continuă în estul Ucrainei, în special la Doneţk, Lugansk şi Mariupol, între forţele guvernamentale ucrainene şi insurgenţii separatişti. Şi în zona de frontieră cu Federaţia Rusă se duce o bătălie crâncenă. Soldaţi  ruşi, îmbrăcaţi ca insurgenţii, au consolidat o zonă lângă oraşul Sniejnoie din regiunea Doneţk, potrivit censor.net.

Separatiştii proruşi din Doneţk au primit trei tancuri din Rusia, pentru a ţine piept armatei ucrainene

Rusia a trimis trei tancuri în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, însă traseul lor a fost întrerupt după ce forţele guvernamentale le-au interceptat în apropiere de oraşul Snizhne, aproape de destinaţie, relatează ziarul online Censor.net, citându-l pe ministrul de Interne ucrainean Arseni Avakov.

Oleg Makarenko, blogger rus, fondatorul platformei Ruxpert: „Ucraina e doar începutul!”

Oleg Makarenko, un blogger proeminent în Rusia şi-a deschis blogul în 2007 şi a înfiinţat Ruxpert anul trecut. Acesta spune că site-ul funcţionează din contribuţiile cititorilor, iar articolele sunt scrise gratuit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite