NATO cere Rusiei să se retragă din Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
crimeea

Preşedintele Comitetului militar al NATO, generalul Sir Stuart Peach, a făcut apel la Federaţia Rusă să elibereze Crimeea anexată şi să înceteze să mai sprijine rebelii din Donbas.

Trebuie să se înţeleagă foarte clar că Alianţa nu recunoaşte şi nu va recunoaşte vreodată anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeii. Continuăm să cerem Rusiei să se retragă din Crimeea şi să nu mai sprijine rebelii în estul Ucrainei" - a declarat Peach, la reuniunea de miercuri a şefilor de stat major din statele membre ale NATO, desfăşurată la Bruxelles.

"De asemenea, facem apel la Rusia să elibereze marinarii şi navele ucrainene capturate în noiembrie anul trecut, lângă Marea Azov" - a generalul. În cadrul reuniunii de la Bruxelles, la care s-a discutat inclusiv despre cooperarea NATO-Ucraina, a fost prezent şi Viktor Mujenko, demis ulterior din postul de şef al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, în urma unui decret semnat de noul preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski.

 Pe de alt[ parte, comandantul suprem al Forţelor Aliate ale NATO în Europa, generalul american Tod Wolters, a declarat că Alianţa va continua să acorde Ucrainei sprijin militar.

Potrivit oficialului NATO, cooperarea cu partea ucraineană se va dezvolta în continuare, astfel încât Ucraina să poată asigura protecţia teritoriilor sale. "În ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina din partea Statelor Unite, menţionez că vom continua strânsa cooperare în domeniul instruirii pe care am avut-o în ultimii ani" - a precizat reprezentantul NATO.

Generalul american Tod Wolters a devenit comandant suprem al Forţelor Aliate ale NATO în Europa pe data de 3 mai 2019, preluând această funcţie de la generalul Curtis Scaparrotti.

Într-un interviu acordat RT, deputatul Consiliului de Stat al Republicii Crimeea, Vladislav Ganjara, a comentat declaraţia preşedintelui Comitetului militar al NATO, generalul Sir Stuart Peach, care a făcut apel la Federaţia Rusă să părăsească Peninsula Crimeea, întrucât Alianţa Nord-Atlantică nu recunoaşte apartenenţa rusă a Crimeii şi invită Rusia să părăsească peninsula.

"Auzim pentru a nu ştiu a câta oară declaraţii fără sens din partea oficialilor NATO cu privire la apartenenţa rusă a Crimeei şi despre ce ar trebui să facă Rusia în peninsulă. Oficialii acestor structuri vorbesc de cinci ani la rând despre acelaşi subiect, fapt care nu are niciun efect asupra nimănui.

Alianţa Nord-Atlantică nu se poate împăca până în momentul de faţă cu faptul că planurile NATO privind amplasarea unor anumite unităţi ale forţelor armate şi desfăşurarea lor în Crimeea de către reprezentanţii acestei alianţe nu s-au realizat", a susţinut Ganjara.

Deputatul a menţionat că, în ultima perioadă, într-adevăr se remarcă o activitate intensă a forţelor NATO în apele teritoriale ale Mării Negre.

"S-a intensificat activitatea zborurilor de recunoaştete deasupra Peninsulei Crimeea. Interesul faţă de Republica Crimeea din păcate nu este unul sănătos", a conchis deputatul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite