NATO cere Rusiei să garanteze „liberul acces” la porturile ucrainene de la Marea Azov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 40.000 de militari ruşi s-ar afla în prezent în Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată de Rusia în 2014 FOTO Arhivă
Circa 40.000 de militari ruşi s-ar afla în prezent în Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată de Rusia în 2014 FOTO Arhivă

NATO şi-a exprimat vineri „îngrijorarea” faţă de manevrele maritime din jurul peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi a cerut Moscovei să garanteze „liberul acces” la porturile ucrainene de la Marea Azov.

„Îi cerem Rusiei să garanteze liberul acces la porturile ucrainene de la Marea Azov şi să permită libertatea de navigaţie”, se arată într-un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice citat de AFP.

Restrângerea accesului în anumite zone din Marea Neagră şi în strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, ar constitui „o acţiune nejustificată”, precizează NATO, care denunţă totodată „un comportament destabilizator din partea Rusiei”.

Purtătoarea de cuvânt a NATO a invitat Moscova la o „dezescaladare imediată” la graniţa sa cu Ucraina şi în Crimeea.

Ministerul ucrainean de Externe a anunţat joi că Rusia va închide o parte din Marea Neagră, lângă strâmtoarea Kerci, pentru navele de război străine implicate în exerciţii militare. Măsura se va aplica din 24 aprilie până la 31 octombrie. Zona în cauză este în apropiere de Crimeea, pe care Rusia o ocupă din 2014. Autorităţile de la Kiev atrag atenţia asupra caracterului ilegal al acţiunilor Rusiei.

Sunt vizate trei zone, extremitatea vestică a Crimeei, cea de la sud de Sevastopol până la Hurzuf şi un „dreptunghi” din largul peninsulei Kerci lângă parcul natural Opukski. Această din urmă zonă este cea mai controversată pentru că este aproape de strâmtoarea Kerci şi de importanţă crucială pentru exporturile de cereale sau de oţel produse în Ucraina. Ciocniri au avut loc aici în trecut, cum s-a întâmplat în 2018, când Rusia a sechestrat trei nave militare ucrainene. Kievul şi Occidentul au condamnat atunci faptul că Rusia împiedica deliberat navigaţia navelor comerciale prin Kerci. Moscova revendică controlul asupra acestei strâmtori în urma anexării Crimeei.

MAE de la Kiev a criticat restricţiile de navigaţie decise de Rusia, denunţând încă de joi, înainte ca zonele vizate să fie cunoscute, „o uzurpare a drepturilor suverane ale Ucrainei”. Diplomaţia ucraineană a subliniat de asemenea că, în virtutea Convenţiei Naţiunilor Unite privind dreptul mării, „Rusia nu trebuie nici să împiedice, nici să jeneze transportul prin strâmtoare în direcţia porturilor de la Marea Azov”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite