Naţionalişti turci au atacat turişti sud-coreeni pe care i-au crezut chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naţionalişti turci au atacat turişti sud-coreeni pe care i-au crezut chinezi FOTO hurryietdailymail.com
Naţionalişti turci au atacat turişti sud-coreeni pe care i-au crezut chinezi FOTO hurryietdailymail.com

Naţionalişti turci care manifestau contra politicii Chinei faţă de minoritatea musulmană uigură au agresat sâmbătă un grup de turişti sud-coreeni în centrul istoric al oraşului Istanbul, luându-i drept chinezi, scrie AFP, citată de Agerpres.

Sute de manifestanţi au defilat în vecinătatea Palatului Topkapi, reşedinţa sultanilor otomani între 1465 şi 1853, pentru a protesta faţă de restricţiile la care sunt suspuşi uigurii în luna de post a Ramadanului. O parte dintre aceştia a agresat un grup de turişti sud-coreeni în faţa Palatului Topkapi, strigând „Allah Akbar”. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a-i apăra pe turişti. Manifestanţii sunt membri ai Partidului Acţiunii Naţionaliste (MHP).

„Nu sunt chinez, sunt coreean!”, a spus unul din turişti, vizibil şocat, într-o înregistrare video difuzată de agenţia de presă Dogan. Incidentul a apărut pe fondul tensiunilor dintre Turcia şi China ivite din cauza restricţiilor la care sunt supuşi uigurii în luna Ramadanului. Ankara l-a convocat în această săptămână pe ambasadorul Chinei pentru a oferi explicaţii în legătură cu aceste restricţii. Diplomatul a respins orice acuzaţii şi a cerut autorităţilor de la Ankara să îşi clarifice declaraţiile.

Un grup de 173 de uiguri a ajuns marţi în Turcia, după ce au fugit din China pe teritoriul Thailandei. Sute de naţionalişti turci au manifestat în întreaga ţară în ultimele săptămâni pentru a denunţa restricţiile al căror obiect sunt uigurii din China. Manifestanţii au atacat miercuri un restaurant chinezesc foarte frecventat din Istanbul al cărui proprietar este turc, iar bucătarul-şef, uigur.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite