Naţionaliştii sfidează Kievul. Luptele din vestul Ucrainei aduc riscul unui conflict în apropierea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departe de Donbass a început, de aproape o săptămână, un conflict soldat deja cu trei morţi şi 13 răniţi, între membri ai grupării naţionaliste ucrainene Sector Dreapta şi forţele speciale ucrainene. Administraţia prooccidentală de la Kiev se confruntă cu riscul unui nou conflict militar, de data aceasta în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România.

Mukacevo, oraş din liniştita Transcarpatia, regiune unde locuieşte o importantă comunitate de români şi maghiari, situat în vestul Ucrainei, a fost în ultimele zile câmp de război. În plină  zi a avut loc schimburile de focuri între douăzeci de luptători ai grupului naţionalist radical Pravi Sektor (Sector dreapta), înarmaţi până în dinţi de oligarhii locali şi forţele speciale ale poliţiei ucrainene, prezente în număr mare.

Membri ai grupului paramilitar Pravi Sektor (Sectorul Dreptei) refuză să predea armele şi sunt implicaţi, de câteva zile, în confruntări cu serviciile de securitate ucrainene în apropierea oraşului Mukaceve, situat în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia.

Confruntările armate au izbucnit duminică, atunci când zeci de membri ai grupului paramilitar au venit la negocieri cu autorităţile înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de grenade. Ambele părţi se acuză că ar fi deschis focul, iar confruntările s-au soldat cu cel puţin trei morţi, un civil şi doi membri ai Pravi Sektor. 


Alte 13 persoane au fost rănite. Organizaţia ultranaţionalistă, implicată în protestele violente care au condus la înlăturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014 şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni.

mukacevo

"Membrii grupării se prezintă ca fiind personaje de genul Robin Hood care apără ordinea publică, combătând corupţia care afectează instituţiile guvernamentale ucrainene de la destrămarea URSS", comentează BBC. "Confruntările militare din sud-vestul Ucrainei, între membri ai unui grup paramilitar de extremă-dreapta şi autorităţile locale, au stârnit temerea că violenţele se extind dincolo de conflictul separatist din estul ţării, periclitând echilibrul politic fragil", explică BBC.

Preşedintele Petro Poroşenko a convocat urgent o reuniune de securitate, fiind îngrijorat de riscul izbucnirii unui conflict la 1.000 de kilometri de regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, unde luptele care durează de un an şi jumătate s-au soldat cu cel puţin 6.500 de morţi. Serviciile de securitate ucrainene au consolidat prezenţa militară în jurul oraşului Mukaceve.

"Pentru a evita o baie de sânge, Serviciul ucrainean de securitate (SBU) şi Ministerul de Interne le cer grupurilor ilegale să predea armele", a anunţat Guvernul de la Kiev.

Doar doi militanţi ai grupului Pravi Sektor s-au predat, restul transmiţând că ascultă doar de ordinele liderului organizaţiei, Dmitri Iaroş, considerat un adept al "etnonaţionalismului" care vrea o "derusificare" a Ucrainei. Iaroş a condamnat în mod repetat "totalitarismul liberal" impus de Europa, cerând înlăturarea oligarhilor ucraineni şi denunţând politicile preşedintelui miliardar Petro Poroşenko.
 

   Incidentele din Mukacevo sunt o provocare majoră pentru autorităţi de la Kiev. „Acest caz reflectă o criză sistemică: Reformele inexistente, corupţia larg răspândită şi fluxul necontrolat de arme, a duc spre asemenea evenimente, declară Anatoli Oktissiouk analist de la Centrul pentru Studii Politice de la Kiev. ţe imprevizibile“ este de părere analistul citat de AFP.. "


Preşedintele Petro Poroşenko, a declarat că nu a existat nici o loc în ţară pentru grupurile armate ilegale. El a vizitat, miercuri, Mucacevo, unde a pus apropiat  în fruntea provinciei, pe Ghenadi Moskal.

Rusia a exprimat preocupare pentru situaţia din vestul Ucrainei, catalogând drept "fascistă" şi "neonazistă" gruparea Pravi Sektor.

 

Ambasadorul UE în Ucraina, Jan Tombinski, a cerut "soluţionarea rapidă a conflictului".

 

"Oraşul Mukaceve se află în apropierea frontierelor Ucrainei cu câteva ţări membre ale Uniunii Europene. Frontiera Ungariei este la 40 de kilometri de zona de conflict, cea a Slovaciei la 90 de kilometri, iar a României, la 110 kilometri", notează publicaţia germană Der Spiegel.

 

Sute de simpatizanţi ai organizaţiei naţionaliste au protestat în faţa Palatului prezidenţial din Kiev, cerând demiterea ministrului de Interne, manifestaţii similare având loc în Odessa şi Harkov.

 

OSCE şi-a exprimat disponibilitatea de a investiga evenimentele din Transcarpatia

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) este gata să participe la investigarea evenimentelor din oraşul ucrainean Mukacevo, regiunea Transcarpatia, unde, pe 11 iulie, a avut loc un conflict armat, în care au fost implicaţi membri ai mişcării ultranaţionaliste „Pravi Sektor”, apropiaţi ai un parlamentar şi forţe de poliţie locale. 

„Personal, cred că, având în vedere natura atacului, problema ţine de justiţie, combaterea corupţiei şi asigurarea proceselor administrative. Prin urmare, cazul trebuie să fie investigat, pentru a înţelege ce s-a întâmplat. Dacă există nevoie de sprijin internaţional, vom vedea cum putem ajuta autorităţile ucrainene, pentru a reporni funcţionarea deplină a instituţiilor şi aducerea celor vinovaţi în faţa justiţiei” – a declarat Secretarul General al OSCE, Lamberto Zannier. 

Oficialul a subliniat că situaţia nu trebuie să fie politizată, iar guvernul ucrainean ar trebui să depună eforturi pentru ca în ţară să funcţioneze statul de drept. O misiune de monitorizare a OSCE se află deja la Mukacevo, în regiunea Transcarpatia.

 Ungaria, îngrijorată

Guvernul de la Budapesta este extrem de preocupat de confruntările armate produse în vestul Ucrainei, într-o zonă situată în apropierea frontierelor cu Ungaria şi România, afirmă Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

"Guvernul Ungariei speră că autorităţile ucrainene vor putea aduce situaţia sub control şi că vor putea garanta securitatea tuturor etnicilor maghiari din regiunea Transcarpatia", a declarat Janos Lazar, citat de MTI.

"Suntem informaţi constant despre evoluţia situaţiei şi suntem pregătiţi să discutăm cu Ucraina", a subliniat oficialul guvernamental ungar, referindu-se la confruntările militare din vestul Ucrainei, soldate cu cel puţin trei morţi.

Partidele din Ungaria au cerut autorităţilor ucrainene să restabilească rapid securitatea.

"Serviciile de securitate din Ucraina sunt obligate să aplice legea şi să adopte măsuri ferme împotriva grupurilor paramilitare ilegale", a declarat Andrea Bocskor, un eurodeputat Fidesz.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite