Muntenegru. Proteste de Anul Nou faţă de legea proprietăţilor bisericeşti. Moscova, aratată cu degetul pentru implicare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Muntenegru au continuat de Anul Nou protestele împotriva unui proiect de lege legat de proprietăţile comunităţilor religioase. Câteva mii de manifestanţi au organizat, la 1 ianuarie, un miting în capitala Podgorica.

Guvernul muntenegrean neagă că ar intenţiona să confişte bunurile ce apartin bisericilor, dar noua legislaţie cere comunităţilor religioase să furnizeze dovada dreptului de proprietate de înainte de 1918, anul în care Muntenegru s-a alăturat unui regat balcanic condus de sârbi şi şi-a pierdut independenţa.

Preşedintele Muntenegrului, Milo Djukanovic, a semnat legea pe 28 decembrie, la o zi după ce proiectul de lege a fost adoptat într-o sesiune parlamentară în care mulţi parlamentari ai opoziţiei au fost scoşi cu forţa din sala de şedinte.

Muntenegrenii pro-sârbi şi adepţii Bisericii Ortodoxe Sârbe au organizat proteste de săptămâna trecută, iar în urma altercaţiilor, poliţia reţinut 45 de persoane.

„Le cer clericilor Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru să se întoarcă în biserici şi să nu îi îndemne pe credincioşi să reziste autorităţilor", a declarat premierul Duşko Markovic reporterilor după o întâlnire cu presa în 30 decembrie.

Peste 70 la sută din cei 600.000 de locuitori din Muntenegru se declară ortodocşi.

Biserica Ortodoxă Sârbă a dominat de mult viaţa religioasă din Muntenegru şi pretinde că proiectul de lege este un efort de a-i diminua influenţa şi de a pune mâna pe averea ei, care e considerabilă.

Ministerul rus de externe a criticat în 31 decembrie legea, şi-a exprimat „îngrijorarea serioasă” faţa de aceste evoluţii, şi a spus că noua legislaţie ar avea drept scop îndepărtarea bisericii sârbe din Muntenegru.

Diplomaţia muntenegreană a acuzat Rusia că creează disensiuni în Muntenegru şi că se amestecă în treburile interne ale unui stat independent. Muntenegru este cel mai nou membru al Alianţei Nord Atlantice şi aspiră să adere la Uniunea Europeană.

Podgorica a acuzat Moscova că a încercat să orchestreze o lovitură de stat în 2016, menită să împiedice eventuala aderare a ţării la acea vreme la NATO. Rusia a negat implicarea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite