Muntenegru va fi condus de un premier susţinut de Biserica Ortodoxă Sârbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zdravko Krivokapic, noul premier al Muntenegrului
Zdravko Krivokapic, noul premier al Muntenegrului

Parlamentul muntenegrean a validat vineri un ''guvern de experţi'' care va fi condus de premierul Zdravko Krivokapic, susţinut de Biserica Ortodoxă Sârbă, punându-se astfel capăt celor trei decenii de guvernare a socialiştilor preşedintelui Milo Djukanovic, relatează Reuters.

Noul guvern a primit în legislativ 41 de voturi pentru şi 28 împotrivă. Krivokapic va conduce o coaliţie eteroclită rezultată în urma alegerilor din 30 august, dar unită de obiectivul de înlăturare de la putere a Partidului Democrat al Socialiştilor (DPS) al preşedintelui Djukanovic.

Alianţa pro-sârbă ''Pentru Viitorul Muntenegrului'', condusă de Krivokapic şi formată în special din partide naţionaliste sârbe, împreună cu alianţa de centru-dreapta ''Pacea este Naţiunea Noastră'', plus încă o alianţă, condusă de formaţiunea ecologistă Acţiunea Reformă Unită (URA), au obţinut împreună la alegerile din 30 august o majoritate fragilă de 41 din cele 81 de mandate parlamentare.

Cele trei zile de dezbateri care au precedat votul au fost marcate de atacuri intense între noua majoritate şi parlamentarii DPS, dar şi de critici faţă de programul lui Krivokapic formulate chiar şi de proprii săi aliaţi.

Noul premier, în vârstă de 62 de ani, s-a angajat să accelereze procesul de aderare la UE a Muntenegrului, ţară membră a NATO din anul 2017, dar a avertizat asupra contextului economic dificil provocat de criza generată de pandemia COVID-19, Banca Mondială estimând o scădere de peste 12% a PIB-ului ţării anul acesta.

''Doresc să răspund aşteptărilor celor care au votat pentru schimbare'', a asigurat Krivokapic, promiţând că va încerca să consolideze instituţiile şi să atace corupţia şi criminalitatea organizată. El a refuzat să primească în guvern membri de partid, astfel că 12 ministere vor fi conduse de miniştri puţin cunoscuţi până în prezent, în special tineri, cadre universitare sau din sectorul ne-guvernamental, unii fiind apropiaţi de Biserica Ortodoxă Sârbă, la fel ca noul premier.

Deşi s-a clasat pe primul loc la scrutinul din august, Partidului Democrat al Socialiştilor (DPS) a obţinut cel mai slab scor electoral de la declararea independenţei, rezultat pus de analişti pe seama saturaţiei alegătorilor faţă de un guvern acuzat de corupţie şi de acaparare a resurselor statului. Cu cele 30 de mandate obţinute în legislativ nu a mai reuşit să formeze o majoritate şi ajunge astfel în opoziţie după ce a guvernat timp de trei decenii această ţară de 620.000 de locuitori desprinsă din fosta Iugoslavie.

După o carieră universitară departe de tumultul scenei politice, profesorul Zdravko Krivokapic a devenit vineri noul premier în Muntenegru, în detrimentul unui partid care a reuşit să conducă mica ţară din Balcani timp de trei decenii, scrie AFP. Acest creştin ortodox fervent va conduce un guvern susţinut de elemente de dreapta, o situaţie inedită în fosta republică iugoslavă.

În opinia analiştilor, noul premier a reuşit să coaguleze o alianţă improbabilă între grupările de opoziţie, de la comunişti la ultra-naţionalişti, graţie imaginii sale de cetăţean obişnuit, departe de scandalurile vieţii politice.

"Sunt la fel ca voi, un om normal, şi, după cum se spune, un om modest", le-a spus Zdravko Krivokapic alegătorilor, înaintea alegerilor din august, pe un ton calm. "Sunt un tată de familie, unii spun că sunt dependent de muncă".

Acest profesor de inginerie mecanică originar din Niksic, în centrul ţării, era respectat în mediile universitare dar necunoscut alegătorilor când şi-a anunţat intrarea în politică, în ianuarie.

Afişându-şi cu mândrie credinţa, a devenit repede imaginea unei alianţe formate din politicieni de dreapta şi pro-sârbi care au legături strânse cu Biserica ortodoxă sârbă (SPC), care ţine de Belgrad.

Ortodoxismul este religia dominantă în Muntenegru, unde o treime dintre locuitori spun că sunt sârbi, chiar şi după ruperea de Serbia, în 2006.

Acest subiect rămâne foarte sensibil în condiţiile în care tabăra pro-sârbă a ieşit întărită dintr-o controversă provocată de o lege privind libertatea religioasă care deschidea drumul transferului către Muntenegru a sute de mânăstiri şi biserici gestionate de SPC.

Clericii l-au susţinut deschis pe Zdravko Krivokapic în campanie, lăudând valorile tradiţionale şi credinţa sa.

Zdravko Krivokapic s-a prezentat ca fiind deasupra partidelor, motivat de credinţă şi de voinţa de a răspunde "dorinţei de schimbare". Guvernul său de experţi "nu va mai lucra pentru interesele unui partid, au unor grupuri de interese sau indivizi, ci pentru cetăţeni", a promis el, la discursul de învestitură.

Dacă valorile sale conservatoare i-au adus susţinerea taberei naţionaliste pro-Serbia, acesta şi-a atras critici după ce a vorbit despre Muntenegru ca despre o "ţară sârbă". Dar a ştiut să-şi atragă şi simpatia alegătorilor mai centrişti. Noul premier a promis să menţină orientarea occidentală a ţării, intrată în NATO acum trei ani şi care speră să adere la UE.

Alegătorilor le-a promis să lupte împotriva corupţiei şi să depolitizeze instituţiile, fără însă a recurge la o vânătoare de vrăjitoare. "Nu va exista niciun fel de represalii politice". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite