Moscovici se arată îngrijorat de apariţia unor „mici Mussolini“ în Europa şi primeşte un răspuns suburban din partea lui Salvini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pierre Moscovici FOTO EPA-EFE
Pierre Moscovici FOTO EPA-EFE

Cu toate că mai sunt încă aproape nouă luni până la alegerile europarlamentare, spiritele s-au încins de-a binelea între diverse tabere din Europa. Ultimul scandal la nivel european a izbucnit între Pierre Moscovici, eurocomisarul pentru Afaceri Economice, şi Matteo Salvini, ministrul de Interne al Italiei.

Pierre Moscovici s-a declarat joi preocupat de ascensiunea mişcărilor populiste de dreapta în Europa.

„Pentru prima oară, mi-e frică“, şi-a începutul discursul Moscovici, fiul unui evreu care a emigrat din România în Franţa.

Eurocomisarul a comparat situaţia actuală din Europa cu cea din anii ’30 ai secolului trecut, ani marcaţi de ascensiunea lui Hitler.

Apoi a criticat politica noului ministru italian de Interne Matteo Salvini, spunând despre el că face parte dintre „micii Mussolini“ existenţi astăzi în UE.

În opinia sa, economia Italiei este „o problemă“ în cadrul zonei euro.

Salvini, care şi-a închis ţara în faţa imigranţilor, i-a răspuns imediat lui Moscovici.

Liderul extemei drepte italiene i-a transmis oficialului de la Bruxelles să nu mai vorbească „fără să gândească“ despre „numeroşii mici Mussolini din Europa“. „Să se spele pe dinţi înainte de a insulta Italia, italienii şi Guvernul lor legitim“, a adăugat el într-un comunicat preluat de Reuters.

„Atitudinea unor comisari europeni este inacceptabilă, de-a dreptul insuportabilă. De la înălţimea lor de la Comisia Europeană, nu trebuie să li se permită să spună că în Italia există numeroşi mici Mussolini. Asta arată că sunt total rupţi de realitate“, a reacţionat şi partenerul de guvernare al lui Salvini, vicepremierul Luigi Di Maio.

Mai mult, liderul Mişcării Cinci Stele, o formaţiune antisistem, s-a arătat convins că cetăţenii europeni vor prefera forţe politice noi la următorul scrutin europarlamentar, prevăzut să aibă loc la 23-26 mai anul viitor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite