Moscova somează Kievul să înceteze operaţiunile militare în estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia somează Administraţia proeuropeană de la Kiev să înceteze toate operaţiunile militare din estul Ucrainei şi să aplice în totalitate Acordul de la Geneva.

"Rusia cere încetarea imediată a operaţiunilor militare şi a actelor de violenţă, retragerea trupelor şi aplicarea în totalitate a Acordului de la Geneva", a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

Armata ucraineană contionuă operaţiunile în oraşul Slaviansk, ocupat de separatişti proruşi care au avertizat că nu intenţionează să se predea. De altfel, miliţiile separatiste din Slaviansk au capturat şapte observatori OSCE şi cinci militari ucraineni.

CITEŞTE MAI MULT

„Foreign Affairs”: trei scenarii pentru ruperea Ucrainei. Acordul de la Geneva a devenit nul aproape din momentul în care a fost încheiat, la sfârşitul săptămânii trecute. Insurgenţii refuză să recunoască noua putere de la Kiev şi cer independenţa sau alipirea la Rusia, o variantă sprijinită de Moscova. Asta deschide calea unei divizări a Ucrainei, deghizate în federalizare, notează analiştii „Foreign Affairs”. Dacă planul ruşilor va avea succes, există trei scenarii privind viitoarea hartă a Ucrainei.

Un miliardar ucrainean promite câte 10.000 de dolari pentru fiecare pro-rus capturat. În estul rusofon al Ucrainei, unde naţionalismul este mult mai discret decât în vest, patriotismul aduce de astăzi şi beneficii concrete. Miliardarul Igor Kolomoisky, care este şi guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, oferă câte 1.000 de dolari cash oricui dezarmează un militant pro-rus, 10.000 de dolari oricui capturează un separatist şi câte 200.000 de dolari celor care eliberează clădirile publice ocupate de aceştia.

Apocalipsa economică şi administrativă după Rusia: Crimeea se afundă în haos. Tribunalele nu mai funcţionează pentru că judecătorii nu ştiu ce lege să aplice, poliţiştii sunt trimişi la şcoală câte două ore pe zi pentru a învăţa legislaţia rusă, băncile nu funcţionează, registrele de cadastru sunt închise, birourile pentru paşapoarte la fel. În tot acest haos, locuitorii din Crimeea readuc la viaţă vechi practici sovietice - precum întocmirea de liste - pentru a încerca să-şi pună actele şi vieţile în ordine.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite