Moscova face presiuni asupra justiţiei din Republica Moldova în timp ce susţine că este o „chestiune internă”: Mesaj de susţinere pentru Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon, fost preşedinte al Republicii Moldova, este acuzat, printre altele, de trădare naţională FOTO Arhivă
Igor Dodon, fost preşedinte al Republicii Moldova, este acuzat, printre altele, de trădare naţională FOTO Arhivă

Rusia se va asigura că drepturile fostului preşedinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, reţinut marţi pentru trădare de patrie şi acuzaţii de corupţie, vor fi respectate ”în conformitate cu normele internaţionale”, a declarat, miercuri, adjunctul ministrului rus de Externe Andrei Rudenko, relatează Le Figaro.

„Considerăm că aceasta este o chestiune internă a Republicii Moldova”, a afirmat Andrei Rudenko, citat de agenţiile de presă ruse.

„Cu toate acestea, nu am dori ca autorităţile guvernamentale să înceapă să îşi rezolve probleme cu foştii adversari politici profitând de situaţia actuală”, a adăugat el.

Rudenko a subliniat că Rusia se va asigura că drepturile lui Igor Dodon „în contextul procedurilor judiciare sunt respectate şi în conformitate cu normele internaţionale”.

Marţi, Igor Dodon, suspectat de trădare şi corupţie, a fost plasat în arestul poliţiei şi o serie de percheziţii au fost efectuate în birourile şi la domiciliul fostului lider din Chişinău.

Anchetatorii îl suspectează pe Igor Dodon că ar fi primit bani în 2019 de la un aliat politic, Vlad Plahotniuc, care între timp a luat calea exilului şi este vizat de sancţiunile americane.

Mandatul prezidenţial al lui Dodon s-a desfăşurat în perioada 2016-2020 şi a fost susţinut în mod deschis de Moscova.

Actuala preşedintă, Maia Sandu, a câştigat alegerile prezidenţiale şi legislative din 2020 şi 2021, datorită convingerilor pro-europene şi pe fondul corupţiei şi situaţiei economice tot mai îngrijorătoare din Republica Moldova.

Chişinăul a arătat un sprijin ferm Kievului de la începutul invaziei ruse prin oferirea de ajutor refugiaţilor ucraineni. De asemenea, Republica Moldova a solicitat aderarea la Uniunea Europeană şi a obţinut promisiunea din partea blocului comunitar că i se va aloca asistenţă militară suplimentară.

În urma incidentelor care au vizat regiunea separatistă moldoveană Transnistria, Republica Moldova se teme de o potenţială invazie rusă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite