Momentul în care un F-16 norvegian se întâlneşte cu un MiG rusesc, filmat de Armata norvegiană

Momentul în care un F-16 norvegian a fost aproape de o coliziune cu un Mig rusesc

În scene ce ne amintesc de filmul american „Top Gun“, un MiG rusesc se vede cum zboară nederanjat foarte aproape de un avion de luptă norvegian, Imaginile au fost făcute publice de oficialii norvegieni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Imaginile filmate de un F-16 norvegian, au fost făcute publice într-un moment în care statele membre NATO din nord-estul Europei se plâng de o activitate militară rusă intensă la graniţele lor, pe fondul crizei din Ucraina, notează „International Business Times“.
 
În video, se vede cum F-16 norvegian zboară netulburat, când dintr-o dată un MiG îi apare din dreapta. „Ce dracu'!“ se aude pilotul norvegian, în timp ce încearcă să evite avionul rus.
 
Purtătorul de cuvânt al Armatei norvegiene spune că „întâlnirea“ a fost periculoasă şi nedorită din partea lor. „Ar fi putut exista o coliziune între aparatele de zbor. Nu ştim dacă a fost o greşeală a pilotului rus sau un semn de agresivitate din partea ruşilor“, declară pentru „Wall Street Journal“, Brynjar Stordal, purtător de cuvânt al Forţelor Armate Norvegiene.
 
În noiembrie, NATO a avertizat că prezenţa în creştere a avioanelor militare ruse în zona baltică reprezintă o problemă de securitate pentru aviaţia civilă. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că avioanele ruseşti nu au reuşit să depună planurile de zbor în ţările pe care le survolează sau măcar să comunice cu controlorii aerieni şi că, de obicei, acestea zboară cu emiţătoarele oprite.
 
Creşterea frecvenţei unor asemenea „întâlniri“ este din cauză că Rusia a escaladat activitatea militară aeriană de-a lungul Mării Negre, Mării Norvegiene şi Mării Baltice. „Este un model pe care nu l-am mai văzut de ceva vreme şi care ne reaminteşte de modul în care ruşii acţionau în timpul Războiului Rece“, declară Stoltenberg.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările