Moment istoric la Bruxelles: Ursula von der Leyen a prezentat Pactul Verde, noua strategie de creştere a UE. Ambiţii mari de mediu pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a prezentat miercuri „Pactul Verde“, o foaie de drum către neutralitatea climatică menită să devină „noua strategie de creştere“ a UE, relatează AFP.

O schimbare de paradigmă. Aceasta este propunerea noii şefe a Executivului european, venită la zece zile de la preluarea funcţiei, în plin summit COP25 la Madrid şi în ajunul unui important summit european.

„Aceasta este noua noastră strategie de creştere“, a declarat germanca. Este o strategie a „reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră“, a „creării de locuri de muncă“ şi a „stimulării inovaţiei“.

Convinsă că „vechiul model de creştere bazat pe energii fosile şi poluare este depăşit“, Ursula von der Leyen a dezvăluit „50 de acţiuni pentru 2050“. Este o listă cu propuneri legislative, planuri de acţiune, strategii, direcţii care acoperă sectoare variate. Obiectivul este de a face Europa „primul continent“ neutru climatic până la mijlocul secolului XXI.

Ursula von der Leyen a comparat acest moment din istoria UE cu cel al lansării cuceririi Lunii de către Statele Unite.

Ea şi-a prezentat pactul într-o sesiune plenară extraordinară a Parlamentului European, alături de vicepreşedintele responsabil de dosarul de mediu, olandezul Frans Timmermans.

Pilonul pactului va fi o mare „lege de mediu“, care urmează să înscrie data de 2050 pentru atingerea neutralităţii climatice. Textul proiectului de lege va fi făcut public până în martie.

Însă acest termen încă nu a primit aprobarea liderilor UE. Noul preşedinte al Consiliului European, belgianul Charles Michel, speră să-i convingă pe ultimii recalcitranţi în acest dosar cu prilejul summitului de joi şi vineri. Trei ţări se opun, şi anume Polonia, Ungaria şi Cehia. Toate trei sunt încă foarte dependente de energii fosile şi mai ales de cărbune.

Pentru a le convinge, Comisia propune un mecanism de tranziţie pe care îl cataloghează drept „corect“. Mecanismul respectiv va fi prezentat în ianuarie. Deocamdată se ştie doar că va permite mobilizarea unor investiţii în valoare de „100 de miliarde de euro“ în următorii şapte ani pentru regiunile şi sectoarele „cele mai vulnerabile“.

Comisia îşi doreşte totodată reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 50%, chiar 55% până în 2030, cu 10-15% în plus faţă de obiectivul actual. Un plan în acest sens va fi anunţat la summitul COP26, programat la Glasgow la sfârşitul lui 2020.

Ambiţiile legate de mediu ale Ursulei von der Leyen vor depinde foarte mult de banii pe care UE este pregătită să-i aloce în acest scop. Ori negocierile asupra bugetului pentru perioada 2021-2027 abia acum intră în faza dură.

Pentru atingerea obiectivelor Pactului Verde, von der Leyen nu exclude suplimentarea investiţiilor cu 260 de miliarde de euro anual.

Un plan de investiţii pentru o Europă durabilă va fi prezentat la începutul lui 2020.

Printre diversele strategii, Comisia vrea o agricultură durabilă şi a calităţii. În acest scop, din 2021, va propune planuri concrete privind reducerea folosirii pesticidelor.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite