Moldova, banca privată a oligarhilor ruşi. Legăturile dintre „Jaful secolului” şi Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dispariţia unui miliard de dolari din trei bănci molodveneşti, la sfârşitul anului trecut, reprezintă doar cea mai recentă operaţiune dintr-o uriaşă schemă de spălare de bani, scriu jurnaliştii OCCRP. Aceştia leagă miliardul dispărut în noiembrie 2014 de o amplă operaţiune de spălare de bani, prin care mai bine de 20 de miliarde de dolari au ajuns din Rusia în UE.

În 2008, poliţiştii moldoveni au fost la un pas de a destructura reţeaua internaţională de oligarhi, politicieni şi judecători corupţi care, în ultimii ani, a spălat mai bine de 20 de miliarde de dolari prin băncile din Republica Moldova. 

Un ordin venit de sus a îngropat însă ancheta poliţiştilor, iar grupul şi-a putut desfăşura fără probleme operaţiunile ilegale, printre care şi furtul unui miliard de dolari din trei bănci moldoveneşti, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare din noiembrie 2014, arată o anchetă realizată de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).  

„Jaful secolului”, denumirea dată de jurnaliştii moldoveni devalizării celor trei bănci, este doar o verigă recent descoperită a „Laundromatului rusesc” - operaţiune uriaşă de spălare de bani, prin care peste 20 de miliarde de dolari au ajuns în ultimii ani din Rusia în UE, via Moldova, şi în care este implicat inclusiv vărul preşedintelui rus Vladimir Putin, arată OCCRP. 

În iulie 2008, autorităţile moldovene anchetau, în cooperare cu poliţiştii din Ucraina, un caz de fraudă de patru milioane de euro. O razie efectuată într-o clădire de birouri din centrul Chişinăului ca parte a acestei investigaţii relativ minore le-a adus însă poliţiştilor dovezi la care nu sperau. Ei au confiscat atunci trei cutii de carton pline cu ştampile, toate pe numele unor societăţi off-shore, înregistrare în paradisuri fiscale. 

Două dintre aceste ştampile fuseseră folosite în cazul de fraudă pe care-l anchetau atunci, restul nu aveau însă nicio relevanţă în respectiva anchetă. Dintre firmele off-shore, una era deţinută de o companie înfiinţată de Veaceslav Platon, om de afaceri şi deputat în Parlamentul de la Chişinău în perioada 2009-2010. Considerat unul dintre cei mai bogaţi moldoveni - ocupă locul al şaselea în topurile de profil, Platon este cunoscut şi ca un apropiat al oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc. 

Presa din Moldova şi nu numai a scris în repetate rânduri despre implicarea lui Platon în multe dintre aceste scheme de spălare de bani. „Veacesav Platon este considerat un expert în folosirea societăţilor off-shore scoţiene, combinată cu decizii ale judecătorilor moldoveni şi ucraineni, pentru a obţine avantaje în afaceri, în special în sectorul energetic ucrainean”, scria la începutul acestui an portalul Business New Europe. 

Numit şi „Raiderul nr. 1 al Moldovei”, Veaceslav Platon a fost şi membru în consiliile de administraţie ale cel puţin două bănci moldoveneşti, printre care şi Moldindconbank, aflată frecvent în centrul scandalurilor legate de spălare de bani. Platon a fost chiar vicepreşedinte al Moldindconbank.

Moldindconbank a fost implicată în Laundromatul rusesc, fiind banca moldovenească prin intermediul căreia ruşii au trimis în Europa peste 18 miliarde de dolari în perioada 2010-2014. Totodată, Moldindconbank a fost o verigă în schema prin care Kremlinul a finanţat grupări extremiste din Europa în ultimii ani. 

Moscova-Minsk-Kiev-Chişinău

În timp ce poliţiştii moldoveni confiscau cutiile cu ştampile, cei din Kiev făceau acelaşi lucru într-un apartament aflat la periferia capitalei Kiev. Aceeaşi anchetă de fraudă de patru milioane de dolari îi dusese acolo. În acelaşi apartament, autorităţile ucrainene au găsit, pe lângă ştampile, şi acte aparţinând tot unor societăţi off-shore, printre care şi Goldbridge Trading Limited, înregistrată în Marea Britanie şi care fusese implicată deja într-o operaţiune de spălare de bani şi fraudă în Moldova. Ucrainenii au confiscat şi împuterniciri eliberate de Moldindconbank pe care apărea numele Veaceslav Platon. 

„În acea perioadă, fraudele de amploare şi atacurile raider se derulau pe ruta Moscova-Minsk-Kiev-Chişinău”, declară pentru OCCRP unul din poliţiştii implicaţi în ancheta din 2008, sub anonimat. 

Investigaţia s-a oprit însă brusc, în ciuda dovezilor adunate. Pe 23 iulie 2008, la mai puţin de două săptămâni de la razie, autorităţile au primit ordin de sus să dea înapoi ştampilele şi computerele confiscate, înainte de a avea măcar timp să analizeze probele. Dosarul a fost clasat şi nu a mai fost deschis vreodată. Nici ucrainenii nu şi-au terminat ancheta. 

Companiile descoperite atunci au fost folosite apoi în nenumărate rânduri în operaţiunea „Laundromatul rusesc”. Până acum, nici autorităţile moldovene şi nici cele ucrainene nu au ştiut că razia din 2008 i-a adus la un pas de a opri una dintre cele mai mari scheme de spălare de bani din lume.

Cum funcţiona „Laundromatul rusesc”

O companie rusă care voia să spele bani în UE semna acte prin care garanta un credit acordat de o companie falsă unei alte companii false. Creditorul dădea apoi în judecată cealaltă companie falsă, într-un tribunal din Moldova, pentru neplată, cerând totodată şi executarea girantului. Un judecător corupt decidea că datoria este reală şi obliga compania rusă să achite. 

Banii veneau din Rusia, ajungeau în Moldova, după care erau mutaţi în bănci letone, intrând astfel în UE proaspăt spălaţi. Întreaga operaţiune a fost devoalată anul trecut, tot de o anchetă OCCRP. 

Ştampilele confiscate şi returnate acum şapte ani au fost deseori folosite în aceste operaţiuni, scrie OCCRP. 

image

Silvia Gorun, soţia unui astfel de judecător moldovean care a facilitat operaţiunile de spălare de bani, se află acum în mijlocul unui alt scandal major de spălare de bani, izbucnit în jurul unei reţele internaţionale formată din trei francezi, doi mexicani, un dominican, un canadian, un american şi un gabonez. 

Grupul ar fi gândit şi coordonat de la Chişinău o schemă de spălare de bani cu valoare totală de peste trei miliarde de dolari. 

Cum să furi un miliard

În noiembrie 2014, aproximativ un miliard de dolari a dispărut din seifurile Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank. După ce companii controlate de omul de afaceri moldovean Ilan Şor au cumpărat pachete majoritare de acţiuni în cadrul acestor trei bănci, instituţiile de creditare au acordat împrumuturi uriaşe unor companii dubioase. 

Banii au fost plimbaţi, prin conturi letone, către alte societăţi off-shore, înregistrate în Marea Britanie şi Hong Kong – societăţi înfiinţate de alte companii offshore cu doar câteva luni înainte de „jaful secolului”. 

O investigaţie publicată în mai de Business New Europe, bazată pe raportul întocmit de compania de audit Kroll asupra devalizării celor trei bănci, dar şi pe documente furnizate de o instanţă londoneză, arată că mai multe firme-paravan înregistrate în Scoţia au fost implicate în devalizarea băncilor moldoveneşti, la sfârşitul anului trecut. Aceleaşi societăţi din Scoţia au fost folosite în trecut de oligarhul Vladimir Plahotniuc în operaţiuni de tip „atacuri raider”.

nvestigaţia arată că trei firme-paravan folosite pentru „sifonarea” cel mai probabil către Rusia a unui miliard de dolari din trei bănci moldoveneşti, în noiembrie 2014, au fost folosite în trecut de Vladimir Plahotniuc, cel mai bogat moldovean şi fost prim-vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, în operaţiuni de preluare ilegală a unor active şi companii, cunoscute drept „atacuri raider”. 

Trei dintre cele opt firme scoţiene numite în raportul realizat de compania de audit Kroll privind devalizarea băncilor moldoveneşti au legături cu Plahotniuc.

Cazul a ajuns în faţa judecătorilor britanici după ce unii dintre păgubiţii lui Plahotniuc, care-l acuză că i-a deposedat prin atacuri raider, l-au acţionat în instanţă în Londra, având în vedere că mai multe societăţi implicate în aceste scheme sunt off-shore-uri înfiinţate în Marea Britanie. 

Adresele pe care sunt înregistrate aceste firme de care se leagă numele Vladimir Plahotniuc sunt implicate şi în uriaşa schemă de spălare de bani denumită „Laundromatul rusesc”. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/jaful-secolului" target="_blank">View the story "Jaful secolului" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite