HARTĂ Moldova a ales drumul spre Vest. Cum a votat fiecare raion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii Republicii Moldova au încredinţat soarta ţării pentru următorii patru ani, partidelor pro-europene. Rezultatele parţiale ale alegerilor parlamentare de duminică arată că partidele care îşi doresc o apropiere de Uniunea Europeană conduc în faţa celor care vor să revină în sfera de influenţă a Federatiei Ruse.

Împreună formaţiunile proeuropene , Partidul Liberal-Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM), Partidul Liberal (PLR), vor avea majoritatea în Parlament, 55 de mandate din totalul de 101, pentru a forma şi învesti viitorul guvern. Stânga pro-Rusia, adică Partidul Comuniştilor (PCRM) şi Partidul Socialiştilor (PSRM) vor avea, adunate, 46 de locuri în noul Legislativ. Celelalte 20 de partide ce au participat la scrutin  nu au trecut pragul electoral de 6%.

Surpriza Dodon 

Partidul Comuniştilor al lui Voronin a obţinut pe 30 noiembrie 2014 cel mai slab rezultat din istoria alegerilor din Republica Moldova. PCRM a pierdut în jur de 50% din electoratul din 2010. În urmă cu patru ani Voronin obţinuse 39,3 %, iar acum doar 17,85%. PLDM, formaţiunea afiliată popularilor europeni, din care fac parte fostul prim-ministru Vlad Filat şi actualul premier Iurie Leancă, şi care în 2010 a obţinut cel mai mare scor din partidele pro-europene,  29,4%,  a pierdut acum în jur de 10% din votanţi. Partidul Democrat (PDM) este unicul partid din coaliţia la guvernare, condus de Marian Lupu, care a crescut, de la 12,7 în urmă cu patru ani, la 15,94 acum. Partidul Liberal (PL) din care fac parte fostul preşedinte interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, se apropie de un scor similar cu cel obţinut la trecutele legislative : 10% în 2010, 9,45 în 2014 . Cea mai mare surpriză este rezultatul obţinut de Partidul Socialist al lui Igor Dodon, 20,93 % , mai mare decât Voronin sau Filat, cu toate că sondajele de opinie abia dacă îi dădeau şanse de intrare în Parlament. 

Aleasă fără inhibiţii 

image

Viitoare deputată Marina Radvan şi-a postat cu poză pe Facebook având pe piept inscripţia: Fac sex pentru mâncare FOTO Facebook

Rezultatele preliminare arată că şefa tineretului PSRM Marina Radvan va intra în Parlamentul Republicii Moldova ea candidând pe locul 16 pe lista socialiştilor. Marina, în vârstă de 23 de ani, de profesie actriţă, momentan „neangajată în câmpul muncii“ după cum o prezintă presa de peste Prut, a postat înainte de campanie poze pe Facebook cu imagini din timpul petrecerilor la care a luat parte. În una dintre fotografii Marina apare cu o inscripţie pe piept: „Fac sex pentru mâncare”, notează site-ul deschide.md.

Negocieri pentru formarea coaliţiei

Partidul Liberal-Democrat va forma o coaliţie cu Partidul Democrat şi cu Partidul Liberal, a anunţat , duminică, liderul liberal-democrat, Vlad Filat. „PLDM va face coaliţie cu PD şi PL. Am vorbit cu Lupu şi Ghimpu“, a declarat Filat. „Nu vom negocia integrarea europeană a Republicii Moldova, viitorul european al Republicii Moldova. Nu vin acum cu condiţii. Ne ştim foarte bine şi cred că această cunoaştere ne permite să nu pierdem timpul cu tatonări, ci să oferim substanţă“, a adăugat Filat. 

„Nu pot spune că sunt foarte bucuros de rezultatul PLDM.(…) Nu mă interesează instituţiile, funcţiile. Alegerile nu au rezoltat problemele ţării, presiunile la care a fost supusă ţara persistă. Manipularea fără precedent din partea mass-media prorusă a fost evidentă. Rezultatul ne permite să continuăm drumul European“, a subliniat Filat.

La rândul său, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a spus că PDM este gata să contribuie la unitatea proiectului european al Republicii Moldova.

Dodon ameninţă cu referendum privind Uniunea Vamală

Partidul Socialist din Republica Moldova, clasat pe primul loc în urma scrutinului parlamentar, intenţionează să propună organizarea unui referendum privind aderarea ţării la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi pentru denunţarea Acordului de asociere cu UE, relatează RIA Novosti.

„Socialiştii, care au susţinut permament aderarea la Uniunea Vamală, au câştigat alegerile, confirmând că beneficiază de încrederea alegătorilor“, a declarat liderul formaţiunii, Igor Dodon.

Igor Dodon a precizat că grupul socialist din Parlamentul de la Chişinău va cere convocarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, precum şi denunţarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. 

image

   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite