Modelul Războiului Rece: armate în teren, negocieri la Geneva

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se reinstaurează, rapid şi sigur, un climat de nou Război Rece. Actorii aduc în faţă din ce în ce mai multe elemente militare credibile pentru a încerca să-şi disuadeze oponenţii în a merge mai departe, ridicând mizele negocierii prin ameninţarea de acum foarte puţin voalată cu folosirea forţei.

Dacă observaţi cu atenţie, pe măsură ce lucrurile se tensionează, fiecare încearcă acum să transmită un mesaj, extrem de important pentru a putea înţelege climatul în care se desfăşoară convorbirile de acum de la Geneva: fiecare dintre actori s-a simţit obligat să formuleze un semnal complex de credibilitate militară.  Asta pentru a arăta că nimeni nu este singur, că alianţele există şi că, la nevoie, pot fi activate şi că partenerii nu au de ce să se teamă în cazul în care conflictul devine unul deschis.

A fost, odată, nu demult, un prim Război Rece în care aceasta era harta marilor alianţe militare care păstrau pacea lumii prin echilibrul terorii:

image

Iată cum arată azi harta puterilor lumii grupate în funcţie de diversele alianţe militare şi acorduri politice şi de securitate:

image

 Analizaţi aceste hărţi, comparaţi-le. Priviţi cu mare atenţie la cea de-a doua, cu prezentarea situaţiei actuale a echilibrului de forţe. Ea vă dă o imagine exactă a mizei enorme a discuţiilor de la Geneva şi vă explică de ce, în ultimele două zile, au apărut mesajele de forţă ale celor doi mari actori ai jocului.

Pe de o parte, la Bruxelles, Rasmussen, Secretarul General al NATO, a anunţat că participanţii la reuniunea Consiliului  Parteneriatului Atlanticului de Nord au decis adoptarea de urgenţă a unor măsuri destinate întăririi securităţii în estul continentului, în legătură directă cu tensiunile din Ucraina. Pe de altă parte, prim- ministrului Federaţiei Ruse, Dimitrii Medvedev, a apărut într-o conferinţă de presă alături de omologii săi din Belarus şi Kazahstan pentru a anunţa iminenţa începerii unui război civil în Ucraina...

Pe de o parte, deci, avem mesajul de alarmă al NATO privind extinderea primejdiei ruse, din ce în ce mai aproape, primejdios de aproape, de structura de baze care asigură securitatea Alianţei. De cealaltă parte, din partea Rusiei parvine un mesaj absolut similar, legat de intenţiile belicoase şi revizioniste ale Occidentului, portretizat drept imperialist şi cu comportament agresiv. Pentru a rămâne în domeniul hărţilor transmiţătoare de mesaje ideologie, iată două exemple mai mult decât sugestive:

image
image

Sunt absolut sigur că, aşa cum este firesc, deţineţi foarte multe date privind capacităţile militare ale NATO. Dar, în acest context, ar trebui poate să explicăm semnificaţia imaginii în care premierul Federaţiei Ruse apare alături de omologii din Belarus şi Kazahstan, făcând astfel trimitere directă la posibilitatea ca ţara sa, la nevoie, să activeze Organizaţia tratatului de securitate colectivă (OTSC) creată la 7 octombrie 2002 având ca membri Armenia, Belarus, Kazahstan, Rusia, Tadjikistan, Kazahstan, Kirghistan şi Serbia (cu statut de observator),conducerea fiind asigurată de Serghei Sargassian, Pre;edintele Armeniei. Organizaţia este afiliată la Comunitatea Statelor Independente şi la Comunitatea economică eurasiatică, este recunoscută de ONU şi constituie un pol de atracţie pentru alte ţări, aşa cum ar fi. spre exemplu, foarte interesanta intenţie anunţată a Iranului de a se alătura acestei structuri de securitate. În plus, este discutată şi o fuzionare a OTSC cu EURASEC (EURASIAN ECONOMIC COMMUNITY). Dispune de propria sa Adunare Parlamentară, are un Comitet al şefilor de stat major precum şi unul al secretarilor consiliilor naţionale de securitate, există un consiliu al miniştrilor apărării şi unul al miniştrilor de interne, altul al miniştrilor de externe precum şi un Comitet pentru situaţii de urgenţă. Treburile curente sunt gestionate de Consiliul permanent de Securitate colectivă.

Conform statutului său, OTSC are ca misiuni prioritare garantarea securităţii colective a statelor membre, cooperarea militară între acestea, apărarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a statelor membre, menţinerea păcii, securităţii şi stabilităţii în regiune, etc. Construită în oglindă cu NATO, Carta OTSC prevede că semnatarii nu pot adera la alte alianţe militare sau la alte grupări de state şi că o agresiune împotriva unuia dintre Statele Membre va fi considerată ca o agesiune împotriva tuturor.

image

Sigla şi harta OTSC

OTSC dispune, printre altele, de o forţă de reacţie rapidă alcătuită din două componente: Rusia desfăşoară divizia 98 aeropurtată de gardă şi brigada 31 aeropurtată de asalt, iar a doua secţiune a forţei de reacţie rapidă va fi constituită din trupe ale forţelor speciale şi de menţinere sau impunere a ordinii publice. Experţii militari dau ca cifră estimativă un nivel de 60.000 de soldaţi posibil de mobilizat în aproximativ aceiaşi parametri de urgenţă ca cei reglemantaţi de NTAO, cu o posibilitate de suplimentare pe fiecare dintre sectoarele strategice definite de OTSC, pe fiecare dintre acestea având loc manevre de amploare în decursul ultimilor ani. În fine, există o acţiune militară comună prezăzută la nivelul Organizaţiei de cooperare de la Şanghai....atenţie la dimensiunea militară a acordurile pe care Putin le va semna luna viitoare la Beijing şi la cele cu India: Rusia transformndu-se, posibil, în cel mai important furnizor de tehnică militară pentru partenerii săi de alianţă.

Este foarte grav că, din nou, realitatea ne obligă să analizăm asemenea hărţi şi să cântărim aportul posibil de forţe militare în caz de conflict deschis. E nu numai grav, ci şi semnul că s-a produs o dezechilibrare semnificativă a situaţiei mondiale de securitate şi că ne aflăm în momentul în care marii actori ai planetei vor decide configuraţia în care se vor negocia noile hărţi. Unde va fi linia de contact? Se va decide că este totuşi inevitbil să existe ţări-tampon pentru a nu se mai produce într-un viiotr rapid previzibil aun asemenea contact primejdios între grupările de forţe ale Occidentului şi Eurasiei? Convorbirile Kerry-Lavrov privind Siria au fost un preludiu pentru ceea ce se va discuta acum, preambul la o posibilă întălnire la nivel înalt în următoarea perioadă, adică după vizita lui Putin în China? Să ne uităm care sunt actorii neimportanţi care dispar acum din scenă pentru a vedea că repolarizarea lumii va menţine în joc doar pe câţiva, foarte puţini, cu structurile lor politice, economice militare şi de securitate globală aferente....

  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite