Modelul agricol verde „De la Fermă la Furculiţă”, supus presiunilor din partea grupurilor de lobby europene şi americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Parlamentul European se va pronunţa marţi prin vot asupra unui raport referitor la planul de agricultură sustenabilă „De la Fermă la Furculiţă” ce propune reducerea la jumătate a cantităţii de pesticide până în 2030 şi asigurarea unor culturi organice pe 25% din terenurile din UE, relatează Politico.

Modelul agricol ambiţios propus de Comisia Europeană are de înfruntat lobby-ul mediului de afaceri, fermierilor europeni şi chiar al SUA care promovează un model concurent alternativ, bazat pe creşterea productivităţii şi investiţii în tehnologie pentru sustenabilitate.

SUA ar vrea să coopteze ţările europene la planurile sale în timp ce miniştrii agriculturii de la nivelul UE se luptă pentru ca noile obiective verzi să fie menţinute separate de politica subvenţiilor agricole în valoare de 270 de miliarde de euro.

Decizia va depinde de poziţia adoptată de PE care, deşi nu este constrângătoare legal, va arăta gradul de susţinere a planului CE la nivelul grupurilor politice - şi anume, în ce priveşte etichetele alimentare, reducerea consumului de carne şi abandonarea clauzei privind riscurile producţiei industriale asupra apariţiei de noi boli de la animale.

Copa & Cogeca, principalul grup de lobby al fermierilor europeni, a lansat o campanie de comunicare coordonată cu alte porţiuni ale industriei agricole pentru a face presiuni asupra PE să relaxeze obiectivele verzi ale planului propus de CE.

Potrivit unui document de 15 pagini numit „Poziţia Copa & Cogeca: Da, în principiu +nu putem fi de acord cu obiectivele”, obţinut de Politico,  grupul de lobby ar dori amânarea votului până în noiembrie  solicitând şi unele compromisuri de ultim moment.

Şefii ceh şi slovac ai comisiei pentru agricultură au cerut într-un email trimis CE „o abordare rezonabilă şi de bun simţ şi un echilibru între ambiţii şi posibilităţile din realitate”.

    

Deşi CE a subliniat mereu că este vorba de obiective adresate întregului bloc comunitar, cu caracter de aspiraţii, europarlamentarii de pe tot spectrul politic au convenit în cadrul unui vot preliminar luna trecută să ceară transpunerea lor în legislaţie.

Coonservatorii europeni de dreapta şi grupul Reformiştilor au forţat un vot marţi prin care ar putea fi eliminată menţiunea unor ţinte „de natură constrângătoare”.

De altfel, scepticii planului „De la Fermă la Furculiţă” vor să obţină efectuarea unor analize cuprinzătoare de impact, ce s-ar putea dovedi dificil de realizat.

„Nu ar avea sens să ştim încotro ne îndreptăm?”, argumentează secretarul general al Copa & Cogeca, Pekka Pesonen.

Criticile aduse planului agricol al UE s-au înmulţit pe fondul unor studii recente ale Departamentului Agriculturii din SUA ce prezic apocalipsa agricolă prin scăderea producţiei şi creşterea dependenţei de importuri în cadrul UE, exportând problemele de mediu în loc să le amelioreze.

Un studiu finanţat de grupul de lobby pentru pesticide CropLife şi realizat de Wageningen University (Olanda) arată că implementarea combinată a unor ţinte din planul UE riscă reducerea producţiei cu 30% pentru unele culturi.

„Au un singur lucru în comun: nu examinează consecinţele în absenţa oricăror măsuri”, a observat Anja Hazekamp, vicepreşedintele comisiei pentru mediu din PE, din grupul Stângii, coautorul raportului.

Grupurile verzi, între care Slow Food, Humane Society International şi grupul de lobby al micilor fermieri Via Campesina  şi-au lansat propria campanie de lobby.

Divizia pentru agricultură a Greenpeace a acuzat Copa & Cogeca şi firmele de lobby pentru pesticide de „campanie de dezinformare” prin prezentarea unor date incomplete, finanţarea unor studii proprii pe care le prezintă ca „evaluări independente” şi cumpărarea de spaţiu comercial în mass media.

Disputa asupra studiului aripii de cercetare a CE -pe care l-a amânat şase luni înainte de a fi publicat discret la mijlocul lunii august - a aprins şi mai tare scepticimul asupra planului „De la fermă la furculiţă”.

Acesta a arătat că implementarea modelului agricol european poate duce la scăderea producţiei de mâncare, deşi rezultatele depind de cât de ambiţioase se vor dovedi ţările în aplicarea viitoarei politici pentru agricultură a UE. Autorii studiului notează, de asemenea, că modelul de predicţie al CE nu a putut lua în calcul toţi factorii de la schimbările în cererea de consum, progrese viitoare ale tehnologiei la impactul pozitiv pe care planul l-ar putea asupra mediului. 

 CE a insistat că nu este vorba de o evaluare oficială a impactului planului „De la fermă la furculiţă”, subliniind că şi dacă ar creşte preţurile, până la urmă strategia ar avea avantaje pentru fermieri.

Ministrul francez al agriculturii Julien Denormandie a declarat că în ultimele săptămâni a criticat inerţia care s-a instaurat de la publicarea studiului CE şi că acesta ar trebui să dea naştere unui „moment de trezire”

Europarlamentarul italian Herbert Dorfmann, de la Partidul Popular European (centru-dreapta), coautor al raportului a calificat amânarea publicării raportului „scandaloasă”.

El a precizat că a propus o amendare a propriului raport cerând evaluări „robuste, ştiinţifice” ale impactului, observând că modelul CE pune prea multă responsabilitate pentru tranziţia verde pe fermieri, şi nu suficient pe consumatori şi allte porţiuni ale lanţului alimentar.

„Studiile iau în seamă doar câteva elemente ale strategiilor şi trebuie înţelese cu precauţie”, se arată într-un document al CE ce enumeră deficienţenle modelării de până acum a ţintelor climatice.

Totodată atrage atenţia asupra faptului că niciunul din cele patru studii nu ia în considerare absenţa oricăror măsuri sau modul cum stimularea biodiversităţii poate crea un imapct pozitiv asupra producţiei agricole.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite