Misiunea Marinei americane de la Marea Neagră se intensifică pe fondul creşterii ameninţării Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un elicopter decolează de pe puntea navei de război italiene Aliseo, în timpul manevrelor din Marea Neagră, la puţină vreme după ce a părăsit portul Constanţa FOTO AP
Un elicopter decolează de pe puntea navei de război italiene Aliseo, în timpul manevrelor din Marea Neagră, la puţină vreme după ce a părăsit portul Constanţa FOTO AP

Misiunea Marinei americane din estul Europei evoluează rapid în faţa ameninţării ruse, susţine comandantul Forţelor Rotaţionale de la Marea Neagră (BSRF), cu baza în România.

Ultima misiune a Marinei americane a fost una dintre cele mai ocupate şi a prevăzut inclusiv o schimbare în antrenamentul aliaţilor europeni din punctul de vedere al operaţiunilor de contracarare a insurgenţelor. Acum forţele aliate exersează metode de luptă convenţionale, operaţiuni amfibii şi chiar au pus bazele unei noi companii dotată cu tancuri şi artilerie, a declarat locotenent-colonelul David Fallon, care a condus unitatea de la sfârşitul lunii ianuarie, până în iulie. 

Astfel, Marina americană este chiar în „curtea“ Rusiei şi acesta este doar un mod prin care SUA lucrează pentru a-şi asigura aliaţii. Acest lucru este important, dată fiind dezvoltarea recentă a evenimentelor din regiune, notează publicaţia „Marine Corps Times“.

Viitorul preşedinte şi comandant spune că cea mai mare ameninţare la adresa securităţii, ca stat, este Rusia. Cred că putem prevedea, aproape cu siguranţă, că vom avea o prezenţă continuă aici, atâta vreme cât situaţia rămâne neschimbată. Doar dialogul cu aliaţii şi partenerii noştri est-europeni şi faptul că factorii decizionali americani sunt concentraţi pe Europa de est sunt acţiuni de mare ajutor“, spune Fallon.

Declaraţiile comandantului Fallon au urmat după unele asemănătoare ale generalului Norm Cooling, comandantul executiv al Forţelor Marinei pentru Europa şi Africa, care a menţionat prima detaşare de avioane militare Osprey MV-22 în România, ce a avut loc la sfârşitul lunii mai. Aceasta este o dovadă a implicării crescute într-o regiune speriată de manevrele Rusiei şi de intervenţia acestei ţări în Ucraina.

Osprey MV-22 FOTO AP

Osprey MV-22 FOTO AP

Detaşare fără precedent de armament şi trupe la Marea Neagră

Următoarea rotaţie a Marinei americane din regiune va fi şi mai aglomerată decât până acum. Există deja programate şapte exerciţii militare, planul misiunii BSRF evoluând pentru a contracara noile ameninţări din Europa de est.

Noua misiune din cadrul BSRF include aproximativ 150 de soldaţi din Marină care vor avea baza în Bulgaria. Compania Forţelor Combinate, care la fel ca BSRF este condusă de Marina americană şi include membri ai Batalionului 2 de tancuri, ai Batalionului 2 de vehicule uşoare blindate de recunoaştere, Batalionului 2 de inginerie combativă, Batalionului 6 de logistică combativă şi ai Batalionului 1 al Marinei. Unitatea va fi echipată cu patru tancuri de luptă Abrams, şase vehicule blindate uşoare şi trei obuziere.

Aceasta este una dintre cele mai importante schimbări a BSRF deoarece introduce o nouă varietate de operaţiuni pentru antrenamente. Faptul că au tancuri, blindate şi artilerie la dispoziţie înseamnă că Marina americană nu va servi doar ca forţă de apărare, dar va permite şi specialiştilor să ajute trupele aliate din regiune.

Acesta este un pas foarte important în evoluţia BSRF atunci când vine vorba de instabilitatea regională. Cu siguranţă că trimite un mesaj clar partenerilor noştri, că suntem implicaţi cu totul“, adaugă comandantul.

Dat fiind că Bulgaria are ieşire la Marea Neagră, întindere de apă care se învecinează şi cu Rusia, Marina se va afla la doar câteva sute de kilometri de peninsula Crimeea, anexată de ruşi anul trecut.

Tactici noi cu trupele georgiene şi nu numai

La fel de importantă este şi o schimbare în antrenamentul soldaţilor americani pe care îl realizează cu aliaţii europeni, subliniat de o nouă tactică în cooperarea îndelungată cu forţele georgiene. Americanii au antrenat georgienii să contracareze operaţiunile de insurgenţă o bună parte din acest deceniu.

Totuşi, anul acesta, în timpul unui exerciţiu de două săptămâni numit „Spirit Agil“, americanii s-au concentrat pe operaţiuni la scară largă, convenţionale, defensive şi ofensive care includeau nu doar trupe georgiene, dar şi române, bulgare, letone şi lituaniene.

„Îi antrenăm să facă tranziţia către o forţă mai convenţională care le poate conferi propria suveranitate şi securitate“, spune Fallon.

Nivelul de antrenament şi profesionalism în aceste naţiuni ale Uniunii Europene nu este rudimentar. Lucrăm să le învăţăm tacticile, tehnicile şi procedurile, iar ei trebuie să le cunoască pe ale noastre dacă vrem să lucrăm umăr la umăr   locotenent-colonel David Fallon

Operaţiuni maritime

În timpul Operaţiunilor Baltice 2015, un eveniment ţinut în iunie, soldaţii Marinei americane s-au alăturat celor britanici, polonezi, letoni, danezi şi finlandezi pentru a conduce asalturi de pe navele aliate. Trupele au fost staţionate pe nava Ocean a Marii Britanii, de pe care au condus un număr de operaţiuni amfibii.

„Este un subiect de conversaţie în cadrul forţelor americane. Aceasta a fost o ocazie, cred eu, pentru a testa practic unele concepte, de a identifica provocări şi de a începe a rezolva probleme“, spune Fallon.

Toamna aceasta, americanii cu baza în Europa vor intensifica antrenamentele prin testarea avioanelor militare Osprey MV-22, cu decolare de pe nave italiene, olandeze, britanice, spaniole şi franceze. Soldaţii americani din Marină de la bordul navelor aliate reprezintă un ajutor în plus pentru un răspuns mai rapid în faţa crizelor din Europa şi din Africa, conchide „Marine Corps Times“.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite