Misiune dificilă pentru Angela Merkel: câştigarea alegerilor poate duce la mari compromisuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai sunt mai puţin de trei luni până la alegerile din Germania, dar mulţi consideră că zarurile au fost deja aruncate şi că rezultatul final este decis înainte ca oamenii să-şi depună buletinele de vot în urne, potrivit unui editorial publicat de agenţia de ştiri Reuters.

Angela Merkel se îndreaptă către cea de-a treia victorie a alegerilor legislative din Republica Federală Germania, după cum spune opinia publică. În cazul în care va câştiga, urmând acelaşi raţionament, vor exista puţine sau nicio schimbare majoră în politicile Germaniei, spune Noah Barkin pentru Reuters.

Alegerile s-ar putea desfăşura conform acestui scenariu fără să întâmpine foarte mari probleme. Partidul conservator al lui Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) se bucură de un avantaj puternic în faţa următoarei formaţiuni politice importante, Partidul de centru-stânga Social-Democrat (SPD). Mai mult, sondajele recente sugerează că Merkel ar putea să reînnoiască forţele coaliţiei ei de centru-dreapta cu ajutorul Partidului Liberal Democrat (FDP), după alegerile din 22 septembrie.

Dar, în cazul în care va eşua să asigure o majoritate parlamentară alături de FPD, lucrurile se complică pentru Merkel.

Potrivit unui raport publicat săptămâna aceasta de un specialist al grupului financiar J.P. Morgan, actualul cancelar are 20% şanse să piardă alegerile.

„În cazul în care în urma alegerilor nu vom putea forma nici o majoritate de centru-dreapta şi nici una de centru-stânga, ceea ce este foarte probabil, atunci vom fi martorii celor mai dificile, lungi şi dramatice negocieri pentru coaliţie din istoria Republicii Federale”, a scris jurnalistul Heribert Prantl într-un editorial al cotidianului „Sueddeutsche Zeitung”.

Nu există soluţii perfecte

Potrivit sistemului politic german, liderii trebuie să asigure o majoritate în camera inferioară a Bundestagului, parlamentul federal, pentru a conduce ţara. Deşi partidul conservator al lui Merkel se situează bine în sondaje, este puţin probabil să câştige peste 40% din voturi pe 22 septembrie, ceea ce înseamnă că trebuie găsit un partener de coaliţie.

Dacă Merkel nu va putea să îndeplinească acestă condiţie alături de FDP, partid care s-ar putea să nu adune minimul 5% din voturi pentru a intra în parlament, atunci s-ar putea orienta către SPD, alături de care a mai condus ţara între 2005 şi 2009.

Problema este că un parteneriat cu SPD nu este o opţiune agreată de politicienii germani de dreapta. Aste pentru că partidul de  centru-stânga este încă afectat de fostele sale coaliţii, când Merkel a cooptat mulţi dintre rivalii ei politici, îndepărtându-se de alegători.

„Există mulţi membri în partidul nostru care preferă să vadă o coaliţie între Merkel şi Verzi decât orice altă coaliţie mare”, a declarat Sigmar Gabriel, liderul Partidului Social Democrat.

Pe de altă parte, această combinaţie poate părea puţin forţată, din cauza diferenţelor culturale şi politice dintre cele două formaţiuni politice, mai ales în ce priveşte politicile economice. Pentru o Germanie „obsedată” de stabilitate, această problemă ar putea fi prea mare pentru a fi depăşită.

 

 

 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite