Mişcări la vârful Partidului Social Democrat din Germania. Andrea Nahles are mari şanse să devină prima femeie care preia conducerea formaţiunii

Mişcări la vârful Partidului Social Democrat din Germania. Andrea Nahles are mari şanse să devină prima femeie care preia conducerea formaţiunii

Andrea Nahles Foto: EPA/EFE

Partidul Social Democrat din Germania trece printr-o perioadă extrem de agitată, marcată de dispute interne, care au apărut în special după ce liderii formaţiunii au ajuns la un acord cu blocul conservator al Angelei Merkel în vederea formării unui guvern de coaliţie. În aceste condiţii, marţi seară, Martin Schulz şi-a anunţat oficial demisia, cu efect imediat, de la conducerea partidului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tot Martin Schulz a anunţat că Biroul executiv al Partidului Social Democrat (SPD) o va susţine pe Andrea Nahles, lidera grupului social-democrat din Bundestag (parlamentul federal german) pentru a prelua şefia formaţiunii. Însă desemnarea persoanei care va conduce SPD-ul va fi făcută prin vot în cadrul unui congres extraordinar ce va avea loc pe data de 22 aprilie.

Între timp, au relatat „Der Spiegel“ şi „Bild“, şefia SPD-ului va fi asigurată de Olaf Scholz, primarul Hamburgului, care ar urma să preia portofoliul Finanţelor în noul guvern de la Berlin.

Toate aceste mişcări au loc în condiţiile în care membrii formaţiunii trebuie să se pronunţe prin vot cu privire la acceptarea sau respingerea acestui acord până pe data de 2 martie, rezultatul urmând să fie anunţat două zile mai târziu.
 
În vârstă de 47 de ani, Andrea Nahles, care a studiat filosofia şi ştiinţele politice la Universitatea din Bonn, a devenit cunoscută în politică în perioada agitată a ultimului guvern SPD din urmă cu 15 ani când, din poziţia de parlamentar de stânga, a contribuit la o rebeliune în cadrul partidului împotriva reformelor sociale dure ale acestuia, aminteşte dpa.
 
Membră a SPD de la vârsta de 18 ani, Nahles, care spunea în timpul liceului că vrea să devină „fie casnică, fie cancelar“, este creditată că a contribuit la convingerea membrilor partidului în vederea începerii negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare prin discursul înflăcărat pe care l-a susţinut la un congres special al formaţiunii în luna ianuarie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările