Mişcarea populistă Cinci Stele ar vrea să formeze singură guvernul din Italia. Cum poate ieşi Roma din criza politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beppe Grillo, liderul Mişcării de Cinci Stele
Beppe Grillo, liderul Mişcării de Cinci Stele

Mişcarea populistă şi contestatară Cinci Stele a anunţat, după consultările cu preşedintele italian Giorgio Napolitano, că doreşte să formeze singură noul guvern, reiterând că nu va susţine altă echipă guvernamentală, scrie „Corriere della Sera“.

La consultările cu preşedintele Italiei au partcipat Roberta Lombardi şi Vito Crimi, liderii grupurilor parlamentare ale Mişcării Cinci Stele.
Liderul formaţiunii contestatare, Beppe Grillo, nu a fost prezent la consultări, dar a discutat prin telefon cu preşedintele, transmiţându-i că nu va susţine un guvern tehnocrat.

Silvio Berlusconi, liderul coaliţiei de centru-dreapta din Italia, a reiterat, la consultările cu preşedintele Giorgio Napolitano, disponibilitatea de a forma o coaliţie cu forţele de centru-stânga cu Pier Luigi Bersani sau alt lider democrat ca premier. "Poziţia noastră a rămas cea stabilită după aflarea rezultatelor alegerilor. Am fost şi suntem în continuare dispuşi să formăm un guvern de coaliţie la care să participe Partidul Poporul Libertăţii, Partidul Democrat, Liga Nordului şi Alegerea Civică", a declarat Berlusconi la finalul consultărilor cu preşedintele ţării.

Premierul desemnat Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat din Italia, a anunţat joi seară că nu are majoritate parlamentară şi a cerut intervenţia preşedintelui.

Niciuna dintre principalele forţe politice din Italia - coaliţia de centru-stânga condusă de Pier Luigi Bersani, coaliţia de dreapta condusă de Silvio Berlusconi şi Mişcarea Cinci Stele, a lui Beppe Grillo - nu au obţinut majoritate în Parlament în urma alegerilor legislative.

Liderul coaliţiei de centru-dreapta, Silvio Berlusconi, i-a cerut în mai multe rânduri lui Pier Luigi Bersani ca partidul său, Poporul Libertăţii, să participe la viitorul guvern. Mişcarea populistă Cinci Stele (M5S) a reiterat miercuri refuzul de a oferi votul de încredere pentru un eventual guvern condus de Pier Luigi Bersani.

Posibile soluţii în contextul crizei politice

Un guvern de uniune naţională, un nou executiv tehnocrat sau organizarea de noi alegeri parlamentare se numără printre variantele pentru depăşirea actualei crize politice din Italia,scrie AFP.

- GUVERN DE LARGĂ COALIŢIE - Guvernul, supranumit "de concordie" sau de "largă înţelegere", ar aduna două dintre cele trei mari blocuri politice rezultate în urma alegerilor din februarie: Partidul Democrat, al lui Pier Luigi Bersani, şi Partidul Poporul Libertăţii (PdL), al lui Silvio Berlusconi.

- GUVERN POLITIC DE CENTRU-STÂNGA: acest executiv condus de Bersani ar beneficia de o formă de susţinere (abţinerea spre exemplu) din partea dreptei. Problema este că PdL cere în schimb un acord privind numele viitorului preşedinte al ţării.

- GUVERN DE "SLABĂ ÎNŢELEGERE POLITICĂ": un executiv condus de o personalitate apropiată de PD, precum preşedintele Senatului, Pietro Grasso, sau de o persoană apreciată de Mişcarea Cinci Stele care să se concentreze pe reforma electorală, finanţarea partidelor politice, reducerea impozitelor la locuinţe şi adoptarea bugetului.

- GUVERN AL PREŞEDINTELUI - un guvern tehnocrat alcătuit de preşedintele Giorgio Napolitano, un moderat de stânga foarte apreciat în Italia.

- GUVERN pentru GESTIONAREA AFACERILOR CURENTE - un executiv condus de o personalitate neutră care ar avea rolul gestionării problemelor curente şi organizării de noi alegeri în toamnă.

- ORGANIZAREA UNOR NOI ALEGERI ÎN VARĂ - în lipsa altor soluţii, noi alegeri anticipate ar urma să fie organizate în iunie-iulie. Ipoteza este improbabilă din raţiuni tehnice, în contextul în care Parlamentul trebuie să desemneze noul preşedinte al ţării până pe 15 mai.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite