Ministrul german de Externe îl critică pe Donald Trump şi cere mai mult respect pentru ordinea internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful diplomaţiei de la Berlin, Heiko Maas, a cerut, sâmbătă, mai mult respect pentru ordinea internaţională existentă şi l-a criticat pe preşedintele SUA, Donald Trump, după turbulentul summit NATO care a avut loc în această săptămână la Bruxelles, relatează dpa international.

Mass a declarat pentru agenţia germană de presă că a da curs cererii lui Trump ca ţările NATO să cheltuiască pentru apărare 4% din produsul lor intern brut nu va face ca lumea să fie mai sigură.

„O astfel de solicitare nu are nimic de-a face cu o politică serioasă de securitate“, a afirmat Maas. „În loc de astfel de cereri, avem nevoie urgent de mai mult respect pentru reguli şi ordinea internaţională“, a declarat el. 

Totuşi, ministrul german de Externe a sprijinit o creştere a fondurilor alocate de Germania apărării, de altfel prevăzută în următorul buget.

„Ştim că pacea şi securitatea nu vin fără costuri“, a spus el. Dacă SUA devin „mai puţin predictibile“ (în calitate de partener, n. red.), Europa va fi nevoită să investească mai mult în propria sa securitate şi în propriul său echipament.

Cât despre atitudinea lui Trump la summit-ul NATO, Mass a spus că „a-i trata pe partenerii internaţional ca pe figuranţi într-un reality-show nu numai că duce la pierderea încrederii celorlalţi, ci, în cele din urmă, te afectează pe tine însuţi“.

Preşedintele SUA a creat miercuri vâlvă la Bruxelles, declarând că Germania este „prizoniera“ Rusiei din cauza dependenţei sale de gaz natural. Iar joi, în a doua zi a summit-ului, a fost în centrul atenţiei, după ce a cerut ţărilor NATO noi creşteri ale cheltuielilor de apărare. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite