Ministrul german de Externe critică atitudinea „războinică“ a NATO faţă de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frank-Walter Steinmeier, ministrul german al Afacerilor Externe Foto: AFP
Frank-Walter Steinmeier, ministrul german al Afacerilor Externe Foto: AFP

Ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, critică politica NATO faţă de Rusia, considerând-o „belicoasă“, potrivit unui interviu ce urmează să fie publicat duminică de cotidianul german „Bild“, transmite AFP, preluată de presa internaţională.

„Ceea ce trebuie să evităm astăzi este să inflamăm situaţia cu strigăte războinice şi zăngănit de săbii“, a afirmat Steinmeier, criticând în special desfăşurarea de forţe NATO în apropiere de frontierele Rusiei.

„Cei care cred că a asigura o mai mare securitate înseamnă parade simbolice cu tancuri lângă graniţele din est greşesc“, a declarat ministrul german al Afacerilor Externe, cunoscut pentru reacţiile sale reţinute în privinţa Rusiei. 

Afirmaţiile sale vin în contextul în care, săptămâna aceasta, NATO a anunţat că urmează să trimită patru batalioane în ţările baltice şi în Polonia ca măsuri pentru descurajarea Rusiei.

NATO consideră că Rusia încearcă, prin mijloace militare, să creeze o zonă de influenţă. „Încălcând dreptul internaţional, Moscova a anexat Crimeea şi îi sprijină pe separatiştii ruşi din estul Ucrainei. De asemenea, observăm o militarizare masivă la frontierele NATO – în regiunea arctică, în regiunea baltică, în Marea Neagră şi până în Marea Mediterană“, a afirmat, joi, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat tot cotidianului german „Bild“.

„Avem cunoştinţă despre manevre importante, agresive şi neanunţate dinspre partea rusă şi trebuie să reacţionăm“, a adăugat el.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a îndemnat însă Alianţa Nord-Atlantică să înlocuiască exerciţiile cu dialogul şi cu o cooperare cu Rusia, notează BBC. 

Îngrijorate de criza ucraineană şi de potenţialul militar în creştere al Rusiei la frontierele lor, fostele ţări din blocul sovietic care au aderat la NATO după încheierea Răzbiului Rece îi cer Alianţei Nord-Atlantice să-şi suplimenteze prezenţa militară pe teritoriul lor, pentru a descuraja orice intenţie de atac din partea Moscovei.

În acest context, miniştrii apărării ai ţărilor membre ale NATO, reuniţi marţi şi miercuri la Bruxelles, şi-au dat acordul pentru desfăşurarea a patru batalioane a câte 800-1.000 de oameni fiecare, pe bază de rotaţie, în Estonia, Letonia, Lituania, precum şi în Polonia, cu trei săptămâni înaintea Summitului de la Varşovia din 8-9 iulie, care ar urma să confirme înăsprirea liniei adoptate de NATO faţă de Rusia. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite