Ministrul german al Apărării: „Putin nu se va atinge de suveranitatea sau integritatea ţărilor est-europene”

Ministrul german al Apărării: „Putin nu se va atinge de suveranitatea sau integritatea ţărilor est-europene”

Ursula von der Leyen FOTO Reuters

Ministrul german al Apărarii, Ursula von der Leyen, a declarat într-un interviu pentru ziarul „Der Spiegel”, că Alianţa Nord-Atlantică (NATO) va apăra ţările din estul Europei, o posibilă ameninţare concretă la adresa lor, din partea lui Vladimir Putin, fiind puţin probabilă. De asemenea, oficialul german a subliniat că Rusia a pierdut o cantitate enormă de încredere din pricina acţiunilor recente ale preşedintelui rus.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Vladimir Putin a distrus o cantitate enormă de încredere în Rusia prin comportamentul său din ultimele luni. Este necesar astfel să fim atenţi la preocupările partenerilor noştri din estul Europei. Trebuie să oferim securitate ţărilor din această regiune. Noi, germanii, ştim ce înseamnă să trăieşti la graniţa Pactului de la Varşovia. Nu am uitat acest lucru”, a afirmat Ursula von der Leyen, pentru „Der Spiegel”.

Întrebată dacă situaţia actuală ne întoarce în epoca Războiului Rece, ministrul german al Apărării a infirmat acest lucru, precizand însă că situaţia este una „gravă”.

„După cum spuneam, Rusia a distrus o cantitate masivă de încredere. Nu putem uita că astăzi, într-o lume globalizată, crizele nu pot fi rezolvate fără Rusia. De aceea trebuie să facem tot ce putem pentru a ajuta Rusia să revină la o politică de dialog”, a declarat Ursula von der Leyen.

„În prezent, Rusia nu este un partener de discuţie. Totuşi, este adevărat de asemenea că nu trebuie să permitem ca Rusia să devină adversarul nostru”, mai precizează ministrul german al Apărării, pentru publicaţia „Der Spiegel”.

Totodată, oficialul din Germania a reiterat că NATO este cea mai puternică alianţă din lume, iar preşedintele Rusiei este cât se poate de conştient asupra acestui lucru. „Putin cunoaşte că NATO va apăra membrii săi din Europa de Est, ţările baltice şi Polonia. De aceea, el nu se va atinge de suveranitatea sau integritatea acestor ţări”, a mai precizat ministrul german al Apărării.

Ursula von der Leyen a mai făcut referire şi la declaraţia preşedintelui american Barack Obama în ceea ce priveşte majorarea bugetelor Apărării de către ţările europene. „Nu putem lăsa Statele Unite să aibă o sarcină bugetară disproporţionată în cadrul NATO. Pe de altă parte, ştim că multe ţări europene şi-au redus bugetele de Apărare din cauza crizei euro. Totuşi, trebuie să oprim această tendinţă, şi, mai ales, să cheltuim mult mai eficient sumele pe care le avem”, a mai spus ministrul german al Apărării, pentru „Der Speigel”.


Citeşte şi:

Bilanţul confruntărilor armate din sud-estul Ucrainei este de 270 de morţi, în două luni

Confruntările armate între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi s-au soldat cu cel puţin 270 de morţi în două luni, anunţă Ministerul ucrainean al Sănătăţii, citat de AFP.

Ucrainenii din estul ţării, obligaţi să-şi părăsească locuinţele din cauza violenţelor, se refugiază pe unde pot, chiar şi în păduri

Slaviansk, oraş cu o populaţie de aproximativ 130.000 de locuitori, este unul dintre cele mai fierbinţi puncte de reper pe harta conflictelor din estul Ucrainei, iar din aprilie se află sub controlul miliţiilor proruse. Victime ale acestui conflict sunt locuitorii oraşului, nevoiţi să-şi lase în urmă locuinţele, o mare parte dintre ei refugiindu-se în pădurea de lângă oraş.

În negocierile ruso-ucrainene privind preţul la gaze, Putin trece la ameninţări

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat miercuri că suma de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale este ultima ofertă pe care Rusia o face Ucrainei şi a ameninţat că trece la "altă fază" în cazul în care Kievul refuză, relatează AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările