Ministrul de Externe de la Kiev le cere ucrainenilor „să fie vigilenţi şi să nu se lase conduşi de provocări”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
:eful diploma'iei ucrainene Dmitro Kuleba
:eful diploma'iei ucrainene Dmitro Kuleba

Mai mulţi factori pot influenţa planurile preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la utilizarea în continuare a trupelor aflate în apropierea graniţelor Ucrainei, spune ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba .

Acum, o nouă operaţiune ofensivă este una dintre opţiunile luate în considerare de conducerea Federaţiei Ruse, a subliniat el, duminică seara, la postul de televiziune Ukraine 24. Şi decizia în acest sens nu a fost încă luată.

„În primul rând: puterea, pacea şi rezistenţa Ucrainei. În al doilea rând: coordonarea şi puterea acţiunilor partenerilor noştri. Lucrăm la ambii factori şi îi îndemn pe toţi să nu intre în panică, ci să rămână vigilenţi şi să nu se lase conduşi de provocări, mai ales în spaţiul informaţional”, a subliniat ministrul.

Poralul Military Times a publicat un interviu cu şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei Kirill Budanov. Ofiţerul a admis posibilitatea unei invazii din partea Rusiei pentru ianuarie sau februarie.

Luna trecută, Rusia a început din nou să maseze trupe şi echipamente la graniţele cu Ucraina. Agresivitatea Rusiei pe frontul diplomatic şi militar a crescut semnificativ în ultimele săptămâni. Criza migraţiei din Belarus, tensiunile din Balcani, creşterea febrilă a preţurilor la gaze în Europa - toate aceste evenimente au o urmă rusească, scrie portalul ucrainena zn.ua.

Opiniile diferă în ceea ce priveşte scopul unor astfel de acţiuni ale Kremlinului: unii experţi le văd ca pe o încercare de a destabiliza întregul continent , în timp ce alţii le văd  ca pe un paravan pentru o  încercare de a ocupa Ucraina cu forţa .  Recent, fostul prim-adjunct al şefului Administraţiei Prezidenţiale a Rusiei, Vladislav Surkov, a publicat un nou articol în care a sugerat că Rusia nu va renunţa nici la agresiunea împotriva altor ţări, nici la ambiţiile sale imperiale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite