UPDATE Ministrul de Externe al Iranului face o vizită-supriză la summitul G7 de la Biarritz

UPDATE Ministrul de Externe al Iranului face o
vizită-supriză la summitul G7 de la Biarritz

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif FOTO Arhivă

Mohammad Javad Zarif a sosit duminică într-o vizită-surpriză la summitul G7 de la Biarritz, în sud-vestul Franţei, a anunţat un purtător de cuvânt al ministrului iranian de Externe, citat de DPA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficialul iranian a confirmat o informaţie a site-ului de monitorizare a traficului aerian Flightradar24, care a constatat aterizarea la Biarritz a unui avion folosit în ultimele zile de Mohammad Javad Zarif în turneul său din Europa.

Potrivit Flightradar24, preluat de AFP, avionul lui Zarif a aterizat pe aeroportul din Biarritz la ora locală 14.13 (15.13 ora României).

Şeful diplomaţiei iraniene a sosit la Biarritz la invitaţia omologului său francez Jean-Yves Le Drian şi nu va avea întâlniri cu oficiali americani, notează The Guardian.

Criza nucleară iraniană reprezintă unul dintre cele mai fierbinţi puncte de pe agenda summitului celor mai industrializate şapte ţări ale lumii,

Administraţia Trump a denunţat acordul nuclear iranian semnat în vara lui 2015 şi a reluat sancţiunile economice împotriva Iranului, în timp ce Franţa şi alte ţări semnatare ale textului încearcă să îl salveze pe măsura sustragerii Teheranului de la respectarea angajamentelor luate în privinţa programului său nuclear.

Donald Trump şi liderii europeni din G7 au continuat duminică să exprime opinii divergente asupra acestei probleme, notează AFP.

Mohammad Java Zarif s-a întâlnit vineri cu preşedintele francez Emmanuel Macron, care încearcă să joace un rol de intermediar între partea iraniană şi cea americană.

Anterior, surse diplomatice au declarat că Macron a primit mandat pentru a discuta în numele G7 cu Iranul. Preşedintele francez şi omologul său american au negat această informaţie.

„G7 este un club informal, nu acordăm mandat formal unuia sau altuia“, a spus liderul de la Elysee. 

Însă Macron a spus la postul de televiziune LCI că va exista „o declaraţie comună“ a G7 în problema Iranului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: