Ministrul de Externe de la Berlin vrea o Europă diferită şi o politică mai puţin dependentă a Germaniei faţă de SUA

Ministrul de Externe de la Berlin vrea o Europă diferită şi o politică mai puţin dependentă a Germaniei faţă de SUA

Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe Foto: EPA

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a afirmat, marţi, la Berlin, că relaţiile cu SUA „nu vor mai fi niciodată aceleaşi după Trump“ şi a avertizat că instituţii precum Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite riscă să devină tot mai puţin relevante, notează AFP şi Deutsche Welle.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul Forumului de politică externă organizat de Fundaţia Körber, Sigmar Gabriel a susţinut un discurs de o jumătate de oră despre relaţiile internaţionale şi locul Germaniei în noua ordine mondială, în care a vorbit despre modul în care Occidentul, liberalismul şi instituţii precum ONU au eşuat în misiunile lor.
 
Însă vicecancelarul german a pus accentul pe relaţiile tensionate cu SUA sub administraţia Donald Trump.
 
„SUA nu mai văd lumea ca pe o comunitate globală, ci ca pe o arenă de luptă în care fiecare trebuie să-şi caute propriul avantaj“, a afirmat social-democratul care se află la şefia diplomaţiei germane, adăugând că politica externă a Germaniei trebuie să fie mai curajoasă şi să nu urmeze pur şi simplu linia Washingtonului.
 
„Germania nu mai poate doar să reacţioneze la politica SUA, ci trebuie să-şi stabilească propria poziţie... Chiar şi după ce Trump va părăsi Casa Albă, relaţiile cu SUA nu vor mai fi niciodată aceleaşi“, a declarat el.
 
„Actuala retragere a Statelor Unite, sub Donald Trump, din rolul lor de garant de încredere al multilateralismului occidental accelerează o schimbare în ordinea mondială şi are consecinţe directe la nivelul percepţiei intereselor germane şi europene“, a afirmat vicecancelarul, notează AFP.
 
Sigmar Gabriel a adăugat că actuala administraţie de la Washtington a luat o „distanţă extraordinară“ de tradiţionala sa relaţie apropiată cu Europa, care este acum văzută din ce în ce mai mult drept „competitoare sau rivală economică“.
 
„Retragerea SUA (din rolul său internaţional) nu este determinată de politicile unui singur preşedinte. (Situaţia) nu se va schimba fundamental după următoarele alegeri“, a atras el atenţia.
 
În acest context, şeful diplomaţiei germane a avertizat Europa să nu aştepte, ci să-şi ia soarta în propriile mâini. 

„Numai când Uniunea Europeană îşi va defini propriile interese şi îşi va proiecta puterea, va putea supravieţui“, a punctat el, adăugând că Europa este percepută drept prosperă, însă slăbită.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările