Ministrul britanic de Finanţe: Marea Britanie va lansa procedurile de ieşire din Uniunea Europeană „numai atunci când va fi pregătită“. Nici Boris Johnson nu se grăbeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a declarat luni, înainte de deschiderea Bursei de la Londra, că Marea Britanie va activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ce îi va permite ieşirea din Uniunea Europeană, „numai atunci când va fi pregătită“, relatează Reuters. Şi liderul taberei Brexit, Boris Johnson a declrat că nu vede nici o grabă pentru  ieşirea din UE.

Decizia Marii Britanii de a ieşi din UE va alimenta volatilitatea de pe pieţele financiare, a admis oficialul.

În primul său discurs după anunţarea rezultatelor referendumului de joi, când majoritatea britanicilor au votat pentru ieşirea din UE, George Osborne a precizat că Guvernul a implementat planuri solide de urgenţă, pentru a se adapta rezultatelor acestui scrutin.

“Economia noastră este suficient de puternică pentru a putea face faţă provocărilor la care va fi expusă de acum încolo ţara noastră”, dat el asigurări într-o conferinţă de presă.

Lira sterlină s-a apreciat în reacţie la aceste declaraţii şi asigurări, ajungând la valoarea de 1,3441 dolari, faţă de 1,34 anterior.

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de vineri cu cel mai grav declin din ultimii aproape opt ani, investitorii renunţând la activele riscante în urma referendumului istoric la care britanicii au decis ieşirea lor din Uniunea Europeană.

Euro s-a depreciat cu 1,9%, la 1,1101 dolari pe unitate, iar lira sterlină cu 5%, la 1,3643 dolari pe unitate. La un moment dat în cursul zilei de vineri, lira a scăzut cu 10%, la 1,33 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani.

   

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a declarat că pierderea accesului la piaţa unică europeană după ieşirea din UE va fi "catastrofală" pentru Marea Britanie, avertizând că Londra va pierde şi controlul asupra imigraţiei, astfel că cei care cred că europenii au nevoie de britanici greşesc.

 "Cei care spun că UE are nevoie de noi mai mult decât noi de ei şi că ni se va permite să avem control asupra imigraţiei şi să menţinem accesul la piaţa unică se înşeală", a declarat Philip Hammond, care a susţinut rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

"Nu vom putea să negociem controlul asupra imigraţiei din Uniunea Europeană şi nici accesul deplin la piaţa unică", a adăugat Philip Hammond, citat de postul ITV.

Nici Boris Johnson nu vede „nicio grabă“ pentru ieşirea Marii Britanii din UE 

Liderul taberei Brexit, Boris Johnson, a asigurat că ieşirea din Uniunea Europeană trebuie să se facă 

„fără grabă“, încercând să-i liniştească pe britanicii care trăiesc în străinătate şi pe cetăţenii UE care trăiesc în Regatul Unit, într-un editorial apărut luni, potrivit AFP. 

 De asemenea, el a cerut susţinătorilor Brexit să „construiască punţi“ cu cei care au votat să rămână în UE, un vot care a lăsat ţara profund divizată, în contextul în care Scoţia a sugerat posibilitatea unui nou vot pentru independenţă.

„Singura schimbare — şi ea nu va veni în grabă — este că Regatul Unit va ieşi din sistemul legislativ incredibil de opac al UE“, scrie Boris Johnson într-un editorial publicat în Daily Telegraph.

„Drepturile cetăţenilor europeni care trăiesc în această ţară sunt pe deplin respectate şi va fi la fel pentru acei britanici care trăiesc în UE“, a asigurat fostul primar al Londrei şi candidat la succesiunea premierului David Cameron.

„Britanicii pot merge în continuare să lucreze în UE, să trăiască acolo, să călătorească, să-şi facă studiile, să-şi cumpere case şi să se instaleze acolo“, spune el. „Va exista o cooperare europeană intensă şi care se va intensifica în multe domenii: arte, ştiinţe, universităţi, protecţia mediului“, a continuat Johnson.

El a cerut susţinătorilor Brexit să „construiască punţi“ cu adepţii menţinerii Regatului Unit în UE: „Avem o majoritate restrânsă şi trebuie să facem totul pentru a-i linişti pe cei care au dorit să rămână. Noi trebuie să mergem la ei, să le vindecăm rănile, să construim punţi pentru că unii resimt dezamăgire, pierdere, confuzie“, spune fostul primar al Londrei.

„Climatul de reţinere este de înţeles“, mai spune el, având în vedere avertismentele faţă de consecinţele privind ieşirea din UE lansate în timpul campaniei, apreciind că acestea au fost „mult exagerate“.

Ca răspuns la declaraţia şefei guvernului scoţian, Nicole Sturgeon, care crede „foarte probabil“ un referendum privind independenţa Scoţiei, unde majoritatea oamenilor (circa 62%) au votat pentru apartenenţa Regatului Unit la UE, Boris Johnson a subliniat: „Am avut deja un referendum privind independenţa în 2014 şi eu nu văd o mare dorinţă de a avea un altul în curând. Mai bine să fim împreună pentru a stabili o relaţie mai bună cu UE, bazată pe comerţ şi parteneriat liber“. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite