Ministrul britanic al Comerţului: Menţinerea liberei circulaţii după Brexit, incompatibilă cu referendumul din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liam Fox, ministrul britanic al Comerţului, susţine că menţinerea libertăţii de circulaţie a cetăţenilor între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, după Brexit, ar fi incompatibilă cu rezultatul referendumului din iunie 2016. Declaraţia lui Fox nu este împărtăşită de toţi membrii guvernului May, notează Financial Times.

 "Am spus foarte clar că restabilirea controlului asupra frontierelor a fost unul dintre elementele pe care le-am vrut prin referendum; libertatea de circulaţie nereglementată mi s-ar părea incompatibilă cu acea decizie", a declarat Liam Fox.

Liam Fox a respins astfel ideea că în Cabinetul Theresa May ar exista un consens privind prelungirea cu trei ani a libertăţii de circulaţie după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în cadrul unui acord tranzitoriu.

"Dacă au existat discuţii pe această temă, eu nu am participat la ele. Nu am fost implicat în nicio discuţie pe acest subiect, nu mi-am dat acordul în niciun fel", a explicat Liam Fox.

 În urmă cu câteva zile, ministrul britanic al Finanţelor, Philip Hammond, declara că există un "consens larg" în Guvernul Theresa May privind un acord tranzitoriu post-Brexit, până la trei ani.

"Acest lucru ar însemna menţinerea în vigoare a multor aranjamente în mod foarte similar cu valabilitatea dinaintea ieşirii din Uniunea Europeană", inclusiv continuarea liberei circulaţii, explica Philip Hammond.

Ministrul Imigraţiei de la Londra, Brandon Lewis, a anunţat , săptămâna trecută, că autorităţile britanice vor implementa un nou sistem de imigraţie începând din martie 2019, atunci când se va încheia libera circulaţie a cetăţenilor între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, relatează BBC.

Declaraţiile ministrului britanic vin după ce Guvernul May a cerut realizarea unei evaluări ”în detaliu” a costurilor şi beneficiilor migraţiei din Uniunea Europeană.

Acest raport ar urma să fie finalizat până în septembrie 2018, adică cu şase luni înainte de ieşirea programată a Marii Britanii din UE.

Ministrul britanic de interne Amber Rudd a anunţat că a cerut Comitetului consultativ pentru migraţie să elaboreze un studiu cu privire la imigraţia din Uniunea Europeană (UE), menit să ajute guvernul de la Londra să pună la punct un sistem de imigraţie post-Brexit, transmite Reuters. 

"Publicul trebuie să aibă încredere în capacitatea noastră de a controla imigraţia din interiorul Uniunii Europene", a subliniat Amber Rudd într-un articol semnat în Financial Times. "De aceea, odată ce vom ieşi din UE, guvernul nostru va aplica propriile reguli cu privire la imigraţie, în conformitate cu necesităţile mediului de afaceri britanic, dar şi ale societăţii în ansamblu", a scris ministrul de interne.

Realizarea studiului va dura un an şi se va încheia cu un raport ce urmează să fie publicat în formă finală în septembrie 2018, cu numai şase luni înainte de momentul când se prevede ca Marea Britanie să iasă din UE, în martie 2019. În condiţiile în care negocierile cu privire la Brexit au început deja, iar UE speră să le finalizeze cel mult în octombrie 2018, criticii susţin că studiul ar fi trebuit comandat mai devreme şi că incertitudinea a început deja să-i alunge pe cetăţenii Uniunii de pe piaţa britanică a muncii. Numeroase companii şi-au exprimat preocuparea că nu vor mai putea angaja mâna de lucru de care au nevoie pentru a putea funcţiona, de la specialişti în finanţe până la lucrători necalificaţi la ferme. 

Guvernul Theresa May speră să menţină accesul la piaţa Uniunii Europene după producerea Brexit, în martie 2019. Liderii UE au condiţionat acest lucru de contribuţiile britanice la bugetul european şi de respectarea principiului libertăţii circulaţiei persoanelor, bunurilor, capitalului şi serviciilor.

Marea Britanie a decis printr-o majoritate limitată, în referendumul din iunie 2016, ieşirea din Uniunea Europeană.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite