Ministru britanic: Drepturile cetăţenilor români vor fi respectate, inclusiv în contextul unui Brexit fără acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Ciamba afirmă că a vorbit cu ministrul britanic Cristopher Pincher, care i-a dat asigurări că drepturile românilor vor fi respectate - FOTO Eduard Enea
George Ciamba afirmă că a vorbit cu ministrul britanic Cristopher Pincher, care i-a dat asigurări că drepturile românilor vor fi respectate - FOTO Eduard Enea

Ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut, luni, o convorbire telefonică cu omologul său britanic, Cristopher Pincher, care i-a dat asigurări că „drepturile cetăţenilor români vor fi respectate, inclusiv în contextul materializării scenariului unui Brexit fără acord”.

Ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut, luni, o convorbire telefonică cu Ministrul de stat britanic pentru Europa şi pentru Americi, Christopher Pincher.

În cadrul discuţiei, ministrul Pincher a reconfirmat că drepturile cetăţenilor români vor fi respectate, inclusiv în contextul materializării scenariului unui Brexit fără acord.

„Astfel, cu referire la obţinerea de către cetăţenii români rezidenţi în Marea Britanie, la data ieşirii Regatului Unit din UE, a statutului de settled/pre-settled, oficialul britanic a reconfirmat că  aceştia se pot înregistra până în decembrie 2020. De asemenea, cei doi oficiali au agreat să rămână în contact privind situaţia cetăţenilor români care vor ajunge pe teritoriul Regatului Unit după 31 octombrie 2019”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afecerilor Externe.

Ministrul român a transmis omologului său că România va asigura respectarea drepturilor cetăţenilor britanici, pe bază de reciprocitate, şi în acord cu legislaţia naţională.

„Cei doi demnitari au discutat şi despre proiectul de lege a migraţiei, Christopher Pincher asigurându-l pe George Ciamba că va informa în timp util şi în deplină transparenţă autorităţile de la Bucureşti cu privire la evoluţii, pentru a putea fi asigurată informarea eficientă a comunităţii româneşti din Regatul Unit”, mai arată sursa citată.

Ministrul George Ciamba şi omologul britanic au abordat şi subiectul dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre România şi Regatul Unit şi a reafirmat importanţa Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, cu accent pe dimensiunea economică şi de securitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite