Miniştrii de finanţe europeni au convenit asupra unui plan de salvare economică pe trei fronturi, în valoare de 500 de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

După mai multe ore de negocieri, miniştrii de finanţe ai celor 19 ţări din zona euro au convenit asupra unui ajutor de 500 de miliarde de euro care să devină disponibil imediat pentru relansarea economiei europene puternic afectate de pandemie, relatează Deutsche Welle.

„Un acord excelent. Europa a decis şi e gata să răspundă gravităţii crizei”, a scris pe Twitter ministrul de finanţe francez Bruno La Maire. La rândul său, ministrul german de finanţe Olaf Scholz a apreciat decizia ca „o zi mare a solidarităţii europene”. 

El a spus că planul de salvare convenit oferă „trei răspunsuri puternice” la criză, şi anume susţinere economică pentru afacerile mici şi mijlocii oferită prin Banca Europeană de Investiţii, programe de muncă pe termen scurt pentru muncitori, prin Comisia Europeană, şi împrumuturi pentru statele afectate, prin Mecanismul european de Stabilitate. Liniile de credit „vor rămâne deschise până la sfârşitul crizei sanitare Covid-19”, se arată în schiţa proiectului citată de Reuters.

Ministrul de finanţe al Spaniei a spus că s-a ajuns la „un acord bun” care va furniza „o plasă de siguranţă triplă pentru muncitori, companii şi state”.

Miniştrii de finanţe europeni nu au putut ajunge la o soluţie miercuri după discuţii maraton, întrucât Olanda a cerut condiţii mai dure pentru accesarea împrumuturilor de către ţările membre.

Franţa şi Germania au prezentat o soluţie de compromis şi s-au făcut presiuni asupra Olandei să-şi dea acordul.

Ţările europene au avut viziuni diferite referitor la condiţionarea împrumuturilor de reforme financiare şi la modurile de finanţare a fondurilor de urgenţă: Italia, Spania, Franţa şi altele, mai cu seamă ţările sudice, militând pentru schema „coronabonduri”, în timp ce Germania, Olanda, Finlanda şi Austria s-au opus.

Banca Europeană de Investiţii va susţine companiile europene cu împrumuturi în cuantum de 200 de miliarde de euro, potrivit preşedintelui Eurogrupului, Mario Centeno. Liderii europeni vor încerca să facă operaţională asistenţa financiară de criză  a Mecanismul european de Stabilitate în două săptămâni, a precizat acesta.

Cancelarul german Angela Merkel a respins ideea unei datorii comune, spunând că nu crede că ar trebui instituită o „responsabilitate comună pentru datoriile unei ţări, ţinând cont de starea curentă a uniunii politice din cadrul UE”.

„Însă sunt numeroase alte căi de a arăta solidaritate şi cred că putem găsi soluţii bune în acest sens”, a spus aceasta, potrivit France 24.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite