Ministerul Sănătăţii din Olanda investighează crearea unui certificat digital valid pe numele lui Adolf Hitler

Ministerul Sănătăţii din Olanda investighează crearea unui certificat digital valid pe numele lui Adolf Hitler

FOTO Arhivă

Ministerul Sănătăţii din Ţările de Jos investighează modul în care un hacker a reuşit să creeze un certificat verde cu un cod QR valid pe numele lui Adolf Hitler. Documentul a fost pus la vânzare pe un site.

Ştiri pe aceeaşi temă

Existenţa acestui cod QR fals a ieşit la iveală în urma unei anchete jurnalistice realizată de postul de televiziune olandez RTL Nieuws, fapt ce a provocat îngrijorare în rândul angajaţilor ministerului, care credeau că „paşaportul COVID-19'' este un sistem extrem de sigur, scrie Agerpres.

Când codul QR al certificatului a fost scanat, în aplicaţia oficială a guvernului olandez a apărut un rezultat în culoarea verde, ceea ce indica faptul că respectiva persoană nu avea COVID-19, cu toate că respectivul cod includea numele lui Adolf Hitler, iar ca dată a naşterii era menţionată 1 ianuarie 1900.

Ancheta din prezent se concentrează pe stabilirea modului în care un om a putut crea un certificat COVID valid şi asupra măsurilor care trebuie luate pentru ca această situaţie să nu se mai repete.

Codul cu numele lui Adolf Hitler a fost distribuit de un hacker pe un site de internet pentru a demonstra că poate crea un cod QR pe numele oricărei persoane şi valid în toate ţările Uniunii Europene.
 
RTL a luat legătura cu vânzătorul care a asigurat postul de televiziune că poate crea un certificat verde pe orice nume şi dată a naşterii contra sumei de 300 de euro, o activitate comercială ilegală şi pasibilă de pedeapsă în Ţările de Jos.
 
Totodată, hackerul a susţinut că  coduri QR doar din Polonia şi Franţa, ceea ce ar putea indica mai multe scenarii, printre care acela că un angajat din sectorul sanitar al uneia dintre cele două ţări menţionate este cel care creează aceste certificate verzi.
 
Ministerul Sănătăţii ia în considerare şi un scenariu mai grav, respectiv acela că parolele codurilor QR franceze şi poloneze au fost furate. Astfel, dacă se dovedeşte că varianta ministerului este cea corectă, certificatele din cele două ţări trebuie emise din nou.
 
În septembrie, un tânăr de 20 de ani a fost arestat în Ţările de Jos, având calitatea de suspect de fraudă cu coduri QR, ancheta ducând la suspendarea mai multor angajaţi din sectorul sanitar olandez pentru posibila lor participare la crearea acestor coduri. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările