Avem Minister de Externe? 16 români au primit în 2013, interdicţie de acces în Ucraina!!!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
ucraina rusia

Ucraina nu va intra niciodată  în Uniunea Europeană şi acest lucru nu pentru că Europa nu ar vrea, ci pentru că din punct de vedere al drepturilor democratice ea este mult prea departe de lumea  apuseană.

image

Iulia Modiga, ziarist membru al Platformei Civice Acţiunea 2012, o susţinătoare a Unirii celor două state româneşti, dar şi a drepturilor românilor din statele perimetrale actualului stat românesc, a aflat cu stupoare că este declarată persoană non-grata de către Ucraina.

Iulia a încercat astăzi să intre în ţara vecină pentru a merge pe plajă în Odessa. Călătoria a fost scurtă şi oprită la vamă pentru simplul motiv că nu i s-a permis trecerea.

Aici a aflat cu stupoare că a fost declarată persoană non-grata de către statul Ucrainian şi că are o interdicţie de acces pe termen de 5 ani începând cu 5.02.2013. 

Deşi Iuliei nu i s-a oferit nici o explicaţie, putem doar să intuim că ea reprezintă un pericol major pentru integritatea statului ucrainian. De CE? Odată pentru că Unirea celor două state româneşti nu este în favoarea Ucrainei  sau poate pentru că scrie în mod constant despre soarta comunităţilor româneşti din Ucraina.

Cine îşi imaginează că Belarusul sau Ucraina reprezintă altceva decât Rusia atunci amarnic se înşeală. Nu degeaba li se spune cele trei Rusii.

Mai rău ar fi ca Federaţia rusă să se afle în spatele acestor interdicţii ilegale deoarece ele urmăresc un anumit tipar. Dacă ar fi aşa, atunci Ucraina ar putea fi calul Troian al Europei şi vom fi nevoiţi să ne scutim de el.

image

"Nu sunt prima, sunt chiar a 16-a persoană pe anul ăsta, în aceeaşi vamă, care află că Ucraina nu o vrea. Ucraina e ca o broască ţestoasă care îşi ascunde capul în carcasă, se teme, dar porneşte temerar la drum când rămâne singură şi nesupravegheată. Jurnalişti din România, bloggeri din Republica Moldova, orice voce prin intermediul căreia românii din sudul, dar şi din nordul Ucrainei îşi exprimă nevoile şi necazurile, reprezintă pentru Ucraina un pericol. Şi cum administrează Ucraina aşa-zisele primejdii externe? Se închide ermetic într-însa."

Mă întreb eu acum retoric: oare statul român doarme? Ce s-ar fi întâmplat oare dacă aveau parte de această soartă câţiva jurnalişti din America, Germania sau Franţa?

Unde este Ministerul de Externe sau unde sunt europarlamentarii români? Avem nevoie de Ucraina în Europa? De o aşa UCRAINA cu siguranţă că Nu.

Lipsa de reacţie publică a statului român determină Ucraina să îşi continue liniştită procesul de asimilare a românilor aflaţi pe teritoriul său. Unii dintre ei se află pe teritoriu românesc răpit de Stalin şi lăsat de pomană către statul vecin.

"Ucraina, noi acum negreşit ne aflăm într-o relaţie, cel puţin până în 2018, tu ai toane, eu am răbdare, iar despre tine multe taste vor mai fi apăsate de-acum înainte. De românii mei eu nu mă las."

Cuvintele dintre ghilimele aparţin ziaristei române Iulia Modiga.

Şi ca să fiu corect înţeles: doar 16 au aflat că au interdicţie. Numărul celor care au fost declaraţi persoana-nongrata este cu mult mai mare dar ei nu află decât atunci când vor să intre pe teritoriul ucrainian. Nu există  o procedură prin care să fii informat în prealabil. Dacă ai scris cumva ceva critic la adresa statului vecin sau ai informat cu privire la soarta românilor din Ucraina, atunci cu siguranţă te afli şi tu undeva pe listă.

Sau poate că ucrainienilor le este frică ca atunci când Basarabia va fi România se va deschide o nouă Campanie:Bucovina e România sau Bugeacul e România. Până acum nu m-am gândit la acest lucru, dar dacă altă modalitate nu va exista de a proteja pe românii de acolo, poate se va ajunge şi la asta.

Delăsarea statului român arată dezinteresul diplomaţiei faţă de soarta cetăţenilor români, mai ales a celor care reprezintă interesul neamului românesc. Aceeaşi delăsare se manifestă, am putea spune, şi la nivelul Uniunii Europene din moment ce această problemă nu a fost ridicată tranşant.

Iulia Modiga nu este un terorist ci un doctorand al Facultăţii de Sociologie, preocupată în a informa corect, neutru şi pe un ton moderat, despre românii din afara graniţelor. 

image
image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite