Ministerul britanic al Apărării a divulgat din greşeală numele a 250 de interpreţi afgani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ben Wallace FOTO EPA-EFE
Ben Wallace FOTO EPA-EFE

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a deschis o anchetă şi şi-a cerut scuze după divulgarea, din greşeală, a datelor personale a unor interpreţi afgani care au lucrat pentru forţele britanice şi care vor să se stabilească în Regatul Unit, relatează AFP.

Potrivit BBC, adresele de e-mail ale unui număr de peste 250 de afgani care vor să vină din Afganistan în Regatul Unit au fost copiate din greşeală într-un e-mail al Ministerului Apărării, care le permite tuturor destinatarilor mesajului să le vadă numele, asociate adesea unor fotografii.

”Să spun că acest lucru m-a înfuriat este un eufemism”, a declarat Ben Wallace, care a prezentat scuze, într-o sesiune de interpelări în Camera Comunelor.

Ministrul a precizat că, după această eroare, un al doilea e-mail a fost trimis, prin care destinatarii sunt sfătuiţi să şteargă mesajul precedent şi să-şi schimbe adresele de e-mail.

O anchetă a fost deschisă, iar o persoană a fost suspendată, în aşteptarea rezultatului investigaţiei.

O serie de personalităţi politice au criticat Guvernul după acest incident, subliniind eventualele riscuri la adresa interpreţilor afgani care vor să-şi părăsească ţara după preluarea puterii de către talibani, luna trecută.

”Noi le-am spus acestor interpreţi afgani că le vom asigura securitatea, dar această scurgere de date le-a pus în mod inutil viaţa în pericol”, a deplâns, într-un mesaj postat pe Twiter, John Healey, însăecinat cu probleme de apărare în Partidul Laburist, principala formaţiune din opoziţie.

El pledează ca Guvernul ”să-şi intensifice de urgenţă eforturile în vederea aducerii acestor afgani în deplină securitate în Regatul Unit”.

În tabăra conservatoare a premierului Boris Johnson, deputatul Johnny Mercer a denunţat, pe aceeaşi reţea de socializare, o ”neglijenţă criminală” şi apreciat că aceasta are să-i oblige probabil pe interpreţi ”să-şi schimbe din nou locuinţele” în pripă, pentru a evita represalii.

În urma lansării programului britanic ARAP, în vederea aducerii în regat a personalului local angajat în Afganistan, aproximativ 60.000 de afgani au cerut să intre în acest program.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite