Militanţi ai Statului Islamic s-au infiltrat în tabăra de migranţi de pe Insula Lesvos unde au impus şaria, legea islamică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabăra pentru migranţi Moria din Insula Lesvos
Tabăra pentru migranţi Moria din Insula Lesvos

Potrivit unui reportaj al televiziunii Deutsche Welle, bande criminale de sirieni care simpatizează cu Statul Islamic (ISIS) au instaurat un regim de teroare în tabăra notorie de migranţi Moria de pe insula grecească Lesvos, relatează luni greekreporter.com.

În acest material, parţial filmat în secret, sunt arătate sloganuri pro-ISIS pe zidurile taberei supraaglomerate, cea mai mare din Grecia şi unde condiţiile sunt considerate cele mai rele din Europa.

Singurul lucru ce pare să funcţioneze acolo este criminalitatea, notează realizatorii reportajului.

Sub nasul autorităţilor elene, bande din Siria controlează traficul de droguri şi prostituţia. Membrii bandelor nu ezită să folosească violenţa, utilizând cuţite şi bazându-se pe legea şaria (legea divină n.r.), potrivit reportajului.

Deşi nu se poate confirma că bandele sunt direct legate de Statul Islamic, simbolurile sale sunt vizibile pe uşi şi pe pereţi.

Ofiţeri de securitate germani au confirmat că membri ai Statului Islamic trăiesc în Moria împreună cu 8.000 de solicitanţi de azil, potrivit informaţiilor difuzate de Deutsche Welle şi citate de portalul elen de ştiri.

Ei şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea că unii dintre aceştia s-ar fi mutat la Atena în drum spre Europa de Vest.

Aproximativ 30.000 de persoane radicalizate ce reprezintă o ameninţare potenţială de terorism jihadist se află în prezent în Europa, a avertizat directorul Europol, Rob Wainwright.

„Desigur, nu toţi se vor transforma în terorişti activi“, dar majoritatea sunt „inspiraţi de grupuri jihadiste precum Statul Islamic“, fără ca acest lucru să însemne că ei ar putea acţiona sub coordonarea directă a acestei grupări, a explicat oficialul european într-o declaraţie acordată postului bulgar bTV. El a mai menţionat că cifra pe care a avansat-o se referă la „persoanele ce aparţin unei comunităţi mai largi, care s-au radicalizat pe internet“.

Ei „pot oricând să închirieze un camion sau să ucidă oameni nevinovaţi“, a continuat directorul executiv al Europol, amintind de atentatele comise în oraşe europene de terorişti care au pătruns cu vehicule în mulţime.

„Este aşadar vorba despre o nouă formă de activitate teroristă dificil de combătut de serviciile de securitate“, a subliniat Rob Wainwright.

El a vorbit în acest context şi despre revenirea în Europa a unor combatanţi care au luptat în Siria sau Irak în rândurile unor grupări jihadiste precum Statul Islamic, avertizând că aceştia sunt ''foarte periculoşi şi reprezintă o ameninţare enormă''. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite