Milioane de păsări cântătoare mor în fiecare an în timpul procesului de recoltare a măslinelor din zona Mediteranei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinteza

Milioane de păsări cântătoare sunt aspirate din copaci şi ucise în fiecare an, în timpul recoltării nocture de măsline, din zona Mediteranei, au avertizat cercetătorii.

Nenumărate păsări protejate prin lege, din Europa centrală şi de Nord, caută adăpost în bazinul mediteranean în timpul lunilor de iarnă.

În timpul nopţii, acestea se cuibăresc pe ramurile de măslini, chiar în timp ce utilajele de recoltare a măslinelor aspiră fructele din copaci (recoltarea are loc din octombrie până în ianuarie).

Lumina de la utilaje le ameţeşte şi le dezorientează pe păsări, care ajung să fie aspirate „la o scară catastrofică“, spun cercetătorii. Pot fi până la 100 de păsări omorâte în fiecare remorcă în care sunt depozitate măslinele.

În Andalusia, Spania, 2,6 milioane de păsări sunt omorâte în fiecare iarnă de către tractoarele de recoltare. Printre cele mai afectate se numără măcălendrii, cintezele, pitulicile şi codobaturile.

„Utilajul este sigur dacă este folosit în timpul zilei, pentru că păsările pot vedea şi pot scăpa cu uşurinţă“, a spus Vanessa Mata, cercetătoare la Centrul de Biodiversitate şi Resurse Genetice din Portugalia, potrivit The Independent.

„În schimb, în timpul nopţii sunt folosite lumini foarte puternice care derutează păsările şi duc la moartea lor, fiind aspirate de utilaj“.

Procesul de recoltare are loc în timpul nopţii pentru că sunt temperaturi mai scăzute care ajută la menţinerea aromei măslinelor.

În Portugalia, 96.000 de păsări mor în fiecare iarnă din cauza acestei tehnici. În Spania, oficialii au recomandat ca această practică să nu mai fie folosită, dar pănă la adoptarea unei legi clare, masacrul se va relua în octombrie. Franţa, Italia şi Portugalia nu au luat niciun fel de măsuri.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite