Mii de persoane l-au condus pe ultimul drum pe primarul oraşului Gdansk, ucis pe scenă în timpul unui eveniment caritabil

Mii
de persoane l-au condus pe ultimul drum pe primarul oraşului Gdansk, ucis pe scenă în timpul unui eveniment caritabil

FOTO EPA-EFE

Mii de polonezi având în mâini steaguri şi lumânări au mers alături de sicriul fostului primar din Gdansk, Pawel Adamowicz, care a fost înjunghiat la un eveniment caritabil, scrie The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

O maşină a transportat corpul lui Adamowicz la viteză mică prin Gdansk de la Muzeul Mişcării Solidaritatea, care a contribuit  la înlăturarea comunismului în Polonia acum 30 de ani.

De acolo, maşina a trecut pe lângă şcoli, muzee şi alte locuri semnificative din viaţa lui Adamowicz în drum spre principala biserică din oraş, Basilica Sfânta Maria. Acolo va fi înmormântat sâmbătă.

Străzile, acoperite cu un strat subţire de zăpadă, au fost blocate, oamenii aducând un omagiu lui Adamowicz, cel care a condus oraşul din 1998 şi l-a învins pe candidatul partidului aflat la putere, Lege şi Justiţie (PiS) în alegerile din octombrie.

„Cu toţii simţim un gol după decesul primarului, mai ales pentru că a plecat în acest fel, dintr-un astfel de oraş şi într-un asemenea moment. Cred că o anumită perioadă a istoriei, a umanităţii, s-a încheiat”, a declarat Ewa Wasinska-Stelter, o profesoară în vârstă de 46 de ani.

Adamowicz a fost atacat pe scenă în timpul unuia dintre cele mai mari mari evenimente caritabile din Polonia duminica trecută şi a murit în următoarea zi.

Autorităţile poloneze au arestat un bărbat în vârstă de 27 de ani, identificat ca Stefan W, privind această crimă. Vorbind pe scenă, atacatorul a acuzat fostul partid al primarului că l-a trimis la închisoare, acolo fiind torturat.

Autorităţile au reţinut în ultimele zile  cel puţin 10 persoane care au instigat la crimă sau la alte forme de agresiune după moartea lui Adamowicz. Criticii dau vina pe politicienii polonezi pentru un discurs al urii în viaţa publică.

Adamowciz a fost printre cei 11 primari polonezi care au primit certificate de deces false de la o grupare de extremă-dreapta Tineretul Polonez în 2017, după ce a semnat o declaraţie prin care se arăta dispus să primească imigranţi în ciuda politicilor guvernului.

Susţinerea pentru PiS a scăzut pânâ la 30% după moartea lui Adamowicz, conform unui sondaj efectuat de Kantar Milward Brown pentru Gazeta Wyborcza, faţă de 33% în noiembrie. Cel mai mare grup de opoziţie, Koalicja Obywatelska, are 25%.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: