Mii de persoane au participat la marşul Pride din Budapesta pentru a protesta împotriva legii anti-LGBTQ a lui Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban / FOTO EPA-EFE
Viktor Orban / FOTO EPA-EFE

Mii de cetăţeni maghiari au participt sâmbătă la marşul anual Pride din Budapesta pentru a sprijini persoanele LGBTQ şi pentru a protesta împotriva unei legi adoptate de guvernul lui Viktor Orban care limitează predarea în şcoli pe teme care ţin de homosexualitate şi persoane transgender.

Ultimul marş Pride din Budapesta a avut loc în 2019 şi a atras 20.000 de participanţi. Organizatorii spun că cel de anul acesta va fi mult mai mare.

Marşul vine în contextul în care premierul maghiar Viktor Orban a introduce o serie de politici despre care spune că vor să apere valorile creştine tradiţionale de liberalismul occidental, o mişcare ce a agravat tensiunile deja existente cu Bruxellesul.

Comisia Europeană a contestat legalitatea legii adoptate de guvernul lui Orban, intrată în vigoare luna aceasta, susţinând că este discriminatorie şi încalcă valorile europene ale toleranţei şi ale libertăţii individuale.

Participanţii la marş spun că legislaţia dezbină cetăţenii maghiari şi chiar ţările membre UE. 

„Legea este revoltătoare. Trăim în secolul al 21-lea, lucruri de felul acesta n-ar trebui să aibă loc. Nu mai suntem în perioada comunistă, suntem în UE şi oricine ar trebui să poată trăi liber”, a declarat un participant la marş, citat de Reuters.

Orban, care începe să se poziţioneze în vederea alegerilor de anul viitor, a declarat că drepturile comunităţii LGBTQ şi alte probleme sociale sunt lucruri asupra cărora decide guvernul şi că legea adoptate caută să protejeze copiii, nu să discrimineze persoanele de altă orientare sexuală.

Orban intenţionează, de asemenea, să organizeze un referendum privind controversata lege.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite