Mii de oameni au protestat la Belgrad faţă de fraudele electorale pentru care acuză partidul premierului Vucici

Mii de oameni au protestat la Belgrad faţă de fraudele electorale pentru care acuză partidul premierului Vucici

Un protestatar afişează mesajul „Vucici, hooţule, ai furat alegerile”, în timpul unui protest organizat sâmbăta la Belgrad Foto AP

Mii de oameni au protestat sâmbătă în faţa Comisiei Electorale Centrale din Serbia, pentru a denunţa ceea ce formaţiunile de opoziţie numesc fraude electorale de amploare comise de populiştii aflaţi la putere, relatează Associated Press.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liderii opoziţiei s-au adresat manifestanţilor şi au invocat numeroase nereguli în procesul electoral.

Populiştii aflaţi la putere în Serbia, care au câştigat detaşat săptămâna trecută alegerile legislative, au cerut renumărarea voturilor, după ce mai multe partide mici de opoziţie au reuşit să intre în Parlament.

Premierul în exerciţiu, Aleksandar Vucici, care este acuzat de opoziţie de derive autoritare, a declarat marţi că “s-au întâmplat lucruri ciudate” la numărarea voturilor, duminică.

Plângerea a dus la anularea voturilor din mai multe secţii de votare, astfel că unul dintre partidele naţionaliste din ţară, DSS-Dveri, nu a reuşit să treacă pragul electoral de 5%, pentru intrarea în Parlament. Ar mai fi avut nevoie de un sigur vot, potrivit rezultatelor.

Aceasta a le-a permis populiştilor să obţină şapte mandate suplimentare în legislativ.

Partidul Progresist Sârb (SNS), pro-UE, a obţinut circa 50% din totalul de 250 de mandate din Parlament. Aceasta este cu 20 de mandate mai puţin decât la alegerile legislative precedente, din 2014.

“Vrem să încheiem procesul de privatizare, să accelerăm investiţiile (private – n.r.) şi , în primul rând, să consolidăm spiritul antreprenorial în rândul populaţiei”, a declarat Vucici pentru Reuters în campania electorală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările