A doua zi de proteste masive la Roma: mii de manifestanţi denunţă măsurile de austeritate

A doua zi de proteste masive la Roma: mii de manifestanţi denunţă măsurile de austeritate

Protestatarii au blocat centrul capitalei FOTO AFP

Mii de persoane au început să protesteze faţă de austeritate la Roma, unde a fost mobilizat un important dispozitiv de poliţie de teama unor incidente, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Vom asedia oraşul", strigă câţiva studenţi din coloana care traversează centrul capitalei.

Organizatorii au afirmat că aşteaptă peste 20.000 de manifestanţi, printre care militanţi pentru drepturile imigranţilor sau dreptul la locuinţe, precum şi opozanţi ai proiectului de tren de mare viteză Lyon-Torino, "No-Tav" (treno alta velocità).

„Avem dreptul la locuinţe în calitate de italieni. Se varsă lacrimi de crocodil pentru morţii din Lampedusa şi noi suntem lăsaţi în stradă", a declarat presei unul dintre manifestanţi, Aboubakar Soumahoro.

„Protestăm faţă de o austeritate care îngenunchează ţara", a explicat Piero Bernocchi, de la sindicatul autonom Cobas. Pentru el, această politică "nu şi-a atins scopul care era reducerea datoriei, în timp ce clasa politică îşi menţine privilegiile", a adăugat el.

Paisprezece persoane au fost arestate la începutul manifestaţiei. Poliţia a confiscat lanţuri, caschete, bâte de base-ball şi un cuţit.

FOTO AFP

Între 3.000 şi 4.000 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi şi mai multe magazine au fost închise de teama incidentelor.

În 2011, incidente violente au izbucnit în timpul unei manifestaţii la Roma, cu ocazia zilei mondiale a „indignaţilor" şi numeroase ciocniri au avut loc în timpul manifestaţiilor No-Tav din nordul Italiei.
Potrivit presei, manifestanţii vor încerca să ocupe clădiri şi hoteluri, pentru a protesta faţă de lipsa de locuinţe pentru familiile defavorizate, lovite din plin de recesiune, cea mai îndelungată din Italia de după război.

Potrivit ultimelor cifre publicate, şomajul în Italia a atins 12,2 la sută din populaţia activă în august. Acesta este nivelul cel mai ridicat de la înfiinţarea statisticilor privind şomajul, atât lunare (2004), cât şi trimestriale (1977).

Unii manifestanţi au petrecut noaptea campând în marea piaţă a bazilicii Sfântul Ioan din Latran (San Giovanni in Laterano), după o manifestaţie sindicală însoţită de o grevă în transporturi, vineri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările