Mii de imigranţi stau la graniţele balcanice în frig şi nămol. Ţările se contrazic între ele privind numărul de refugiaţi acceptat de fiecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Migranţi blocaţi între Serbia şi Croaţia, în frig şi nămol FOTO AP
Migranţi blocaţi între Serbia şi Croaţia, în frig şi nămol FOTO AP

Mii de imigranţi aflaţi la capătul puterilor, inclusiv multe femei şi copii, au petrecut noaptea în ploaie şi în frig, în Balcani, în timp ce ţările se ceartă privind gestionarea fluxului mare de persoane.

Mulţi dintre migranţii au rămas la graniţa Croaţiei cu Slovenia, după ce Croaţia a trimis un tren acolo, în ciuda refuzului slovenilor de a mai primi oameni în ţară. Trenul care transporta aproximativ 1.800 de persoane a sosit la primele ore ale dimineţii de luni. Sute de migranţi au fost lăsaţi să aştepte şi în noroiul de la graniţa dintre Serbia şi Croaţia, după ce poliţia croată a instalat garduri pentru a opri influxul de refugiaţi, notează „My Way News“.

Poliţia croată a ordonat migranţilor să coboare din tren, dar poliţia slovenă era deja detaşată la graniţă şi pusese bariere de fier pentru a împiedica intrarea în masă. Timp de ore întregi, migranţii au căutat moduri de a se strecura în Slovenia, pe jos, în timp ce poliţia croată de pe partea cealaltă îi împiedica să se întoarcă.

Ceartă diplomatică între Croaţia şi Slovenia

Forţele de poliţie slovene au declarat că mai întâi înregistrează femeile şi copiii din tren şi îi va lăsa în ţară, în timp ce restul a rămas în aer liber, pe un câmp, în ploaie. Incidentul de la graniţă a creat o ceartă diplomatică între Croaţia şi Slovenia, slovenii acuzând croaţii că au încălcat un acord anterior potrivit căruia doar 2.500 de persoane pot fi aduşi în ţară, pe zi.  Acest număr se pare că a fost redus de sloveni la 1.500 pe zi deoarece, spun ei, atâţia primeşte Austria peste graniţă.

După ce Austria a negat că a restricţionat fluxul, Ministerul de Interne sloven a comunicat că ţara poate gestiona până la 2.500 de migranţi pe zi şi a acuzat Croaţia că transportă mai mulţi decât se puseseră de acord, lucru considerat „absolut inacceptabil“. Vesna Gyorkos Znidar, ministrul de Interne sloven, a declarat că Croaţia a început să trimită „un număr nelimitat de migranţi... fapt pe care nu-l putem accepta“. „Partea croată nu răspunde solicitărilor slovene de a controla fluxul şi se comportă doar ca un transportator de migranţi“, spune ea.

Migranţi blocaţi între Serbia şi Croaţia

FOTO AP

„Guvernele trebuie să ia în considerare suferinţa noastră“

Tensiunile creşteau şi printre miile de oameni care au fugit de război şi sărăcie din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia, şi care se îndreaptă spre vestul Europei. Ei stau în frigul din Balcani deoarece Ungaria şi-a închis graniţa cu Croaţia sâmbătă, iar fluxul de oameni a fost redirecţionat pe ruta, mult mai lentă prin Slovenia.

Aproximativ 4.000 de migranţi erau blocaţi luni, într-o tabără de lângă graniţa croată cu Serbia, aşteptând trenuri şi autobuze să-i ducă în vest, cât mai aproape de scopul lor, adică de ţările mai bogate, cum ar fi Germania sau Suedia.

La graniţa dintre Croaţia şi Serbia, unii dintre migranţi, care rămăseseră peste noapte acolo după ce poliţia le blocase trecerea, au fost văzuţi în timp ce-şi dădeau copiii poliţiei croate, peste barierele din metal. Săturaţi de blocadă, imigranţii umblau în grupuri, luând-o pe rute prin livezi şi câmpuri de porumb, cât mai departe de punctul care a servit drept trecere timp de săptămâni întregi. Familiile cu copiii, bărbaţi şi femei, au fost văzuţi mergând prin noroi şi frig în căutarea unor căi de trecere. 

Fluxul redus de migranţi de pe aşa-zisa „rută balcanică“ poate cauza un mare blocaj de oameni în Croaţia, Serbia şi Macedonia. „Stăm în frig şi locul nu e potrivit. Mesajul nostru către guverne este să ia în considerare suferinţa noastră“, spune Farouk Al-Hatib, din Siria, care aşteaptă să treacă în Croaţia.

Un orăşel austriac se scaldă în gunoi şi fecale din cauza imigranţilor

Orăşelul de frontieră Nickelsdorf, cu o populaţie de doar 1.600 de persoane, a ajuns de nerecunoscut, notează „Unzen Suriert“. Migranţii ilegali, incontrolabili, sunt peste tot şi lasă în urma lor „o orgie de gunoi şi fecale de dimensiuni apocaliptice“. 

Gunoi lăsat în urmă de imigranţi într-un orăşel austriac

Mulţi locuitori ai Nickelsdorf se simt dezamăgiţi de guvern. „Este ca la sfârşitul războiului, atunci când Wermachtul predase zona de la est de Bruck către Armata Roşie şi oamenii au rămas fără apărare, la mila prădătorilor ruşi“, îşi aduce aminte un bărbat, din poveştile spuse de bunicul său.

O voluntară, care a sărit în ajutorul migranţilor, spune că a fost jignită încontinuu şi numită „târfă creştină“. Alţii pur şi simplu nu înţeleg ce tip de oameni trec pe la ei, fără a fi înregistraţi şi părând a fi scăpaţi de sub control, totul cu binecuvântarea guvernului, continuă „Unzen Suriert“.

Erau ciudaţi, unii prea înalţi să fie chinezi, presupun că erau din Mongolia sau din zone asemănătoare. Oameni coloraţi în toate nuanţele, dar mai deloc sirieni“, explică un locuitor. Zvonul că Ungaria s-a folosit de haosul creat de criza imigranţilor pentru a-şi goli închisorile este din ce în ce mai prezent, susţine publicaţia austriacă.

Infografie imigranti blocati intre serbia si croatia
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite