Mihail Saakaşvili: „Ambiţiile mele depăşesc postul de premier“ al Ucrainei. Ce vrea să facă fostul preşedinte georgian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Saakaşvili FOTO Arhivă
Mihail Saakaşvili FOTO Arhivă

Guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakaşvili, are planuri mari în Ucraina. Nu, nu este vorba de obţinerea postului de prim-ministru sau a unui mandat de preşedinte al ţării sale adoptive. Fostul preşedinte al Georgiei, cetăţean ucrainean din mai 2015, spune că vrea, prin mişcarea sa, să contribuie la schimbarea elitei politice în Ucraina.

„Ambiţiile mele în Ucraina depăşesc postul de premier“, i-a răspuns Mihail Saakaşvili unei jurnaliste care l-a întrebat dacă aspiră la postul de şef al Guvernului ucrainean, relatează agenţia 112.ua, citată de Sputnik.

„Scopul nostru principal este să facem în aşa fel încât elita actuală să cedeze locul unor oameni noi“, a continuat guvernatorul regiunii Odesa.

El a ţinut să evidenţieze că a adunat deja în jurul său o echipă de tineri promiţători pentru scena politică. „Aceşti oameni s-au adunat sub un nou imbold, şi anume de a schimba totul în ţară“, a subliniat el.

Pentru a aduce schimbarea în Ucraina, Mihail Saakaşvili, 48 de ani, preşedinte al Georgiei în perioada 2004-2013, a explicat că vrea să dezvolte o „mişcare“ la care să adere majoritatea ucrainenilor.

Anterior, Saakaşvili anunţase că nu îşi doreşte nici postul de preşedinte al Ucrainei.

Conflictul deschis dintre premierul Arseni Iaţeniuk şi Mihail Saakaşvili au alimentat zvonurile potrivit cărora guvernatorul regiunii Odesa şi-ar dori să ajungă la conducerea Guvernului ucrainean. Saakaşvili l-a acuzat pe Iaţeniuk că are un „comportament nedemn şi provocator“, premierul ucrainean răspunzându-i că este „un artist aflat în turneu“.

Nemuţumire generală în Ucraina

Foarte impopular, premierul Arseni Iaţeniuk, criticat pentru lentoarea reformelor, precum şi pentru scandalurile de corupţie ce i-au afectat anturajul, a scăpat marţea treacută unei moţiuni de cenzură, însă a rămas fără susţinere în Parlament. În aceeaşi zi, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, i-a cerut la rândul său să demisioneze.

La doi ani de la EuroMaidan, manifestaţiile sângeroase soldate cu înlăturarea de la putere a regimului prorus condus de fostul preşedinte Viktor Ianukovici, corturile reapar la Kiev. Aproximativ o sută de naţionalişti ucraineni au instalat corturi în Piaţa Independenţei (Maidan Nezalejnosti, n. red.), în centrul Kievului, şi cer demisia lui Arseni Iaţeniuk.

După înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, pe 21 februarie 2014, Rusia a anexat, în luna următoare, Peninsula Crimeea. La puţin timp după aceea, un conflict armat a izbucnit în estul ţării, soldat de atunci şi până în prezent cu peste 9.000 de morţi.

Între timp, nivelul de trai al cel mai multora dintre ucraineni a scăzut dramatic, în urma deprecierii monedei şi din cauza inflaţiei, în timp ce fosta republică sovietică s-a adâncit în confruntări politice între lideri prooccidentali şi scandaluri de corupţie care amintesc de practicile regimului de dinainte de aceste proteste violente.

Peste 70% dintre ucraineni nu-l mai vor pe Arseni Iaţeniuk în fruntea guvernului, în timp ce cota de popularitate a preşedintelui Petro Poroşenko a scăzut la 17%, cu mult sub cea de 28% pe care o avea predecesorul său Viktor Ianukovici înainte să fie îndepărtat de la putere, potrivit unui sondaj Gallup.

Arseni Iaţeniuk încearcă să salveze situaţia prin aducerea Partidului Radical la guvernare. De asemenea, el şi-a recunoscut partea sa de vină în faptul că aşteptările ucrainenilor nu au fost satisfăcute după doi ani de mandat, potrivit agenţiei Ukrinform.

„Fireşte că nu am reuşit să facem tot ce şi-a dorit şi sperat poporul ucrainean. Am şi eu o parte din vină, pe care o recunosc“, a spus Iaţeniuk.

Steinmeier şi Ayrault, în vizită la Kiev

Situaţia tensionată din Ucraina a stârnit îngrijorări la Berlin şi Paris, două capitale implicate în medierea armistiţiului între autorităţile de la Kiev şi forţele proruse din estul ţării.

În acest context, miniştrii german şi francez de Externe, Frank-Walter Steinmeier şi Jean-Marc Ayrault, au îndemnat Ucraina „să rămână fidelă spiritului Maidan-ului“ şi „să continue reformele“, potrivit unui articol semnat în comun şi publicat de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Reformele sunt atât de importante încât „toate forţele politice şi economice din ţară conştiente de responsabilităţile lor“ trebuie să ia parte la ele, au scris cei doi demnitari, aflaţi de azi într-o vizită de două zile la Kiev.

Lupta împotriva corupţiei, mai ales, implică „să rămâi fidel spiritului din Maidan“, au subliniat Frank-Walter Steinmeier şi Jean-Marc Ayrault, care au lăudat progresele realizate până în prezent de Guvernul ucrainean.

Cu toate acestea, reformele sunt îngreunate de conflictul din regiunile Doneţk şi Lugansk, unde, în pofida instituirii unui armistiţiu în septembrie, au loc sporadic ciocniri între separatişti şi forţele guvernamentale, au menţionat cei doi miniştri, care au insistat asupra necesităţii aplicării Acordului de la Minsk, semnat în februarie 2015.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite