FOTO VIDEO Mihail Kalaşnikov a murit. Ultimul cartuş al creatorului celei mai cunoscute maşini de ucis din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihail Kalaşnikov, inventatorul celebrei mitraliere a murit astăzi la vârsta 94 de ani. Kalaşnikov a rămas în memoria oamenilor pentru mitraliera AK-47, folosită pe toate meleagurile.

Creatorul automatului Kalaşnikov a murit la vârsta de 94 de ani şi avea probleme de sănătate de ceva vreme, fiind internat la terapie intensivă. Anunţul decesului a fost făcut de secretarul preşedintelui regiunii Udmurţia. 

Pe lângă arma AK-47, Kalaşnikov a creat 150 de modele diferite. A primit premiul Stalin în 1949 şi două medalii de erou al Muncii Socialiste. 

Kalaşnikov s-a născut în districtul Kuryinsky din Kuria. În 1930, familia sa a fost deportată în Siberia, iar în tinereţe Mihail a suferit diferite boli şi a fost aproape de moarte la 94 de ani. A fost atras în schimb de numeroase maşinării şi proiectarea acestora, dar cocheta şi cu poezia (a scris şase cărţi şi a continuat să scrie poezii toată viaţa). 

Kalaşnikovul, ucigaşul mondial nr.1. Povestea armei care a devenit simbolul mişcărilor revoluţionare

După ce a terminat clasa a 7-a, Kalaşnikov s-a întors în Kuryia şi a obţinut un loc de muncă într-un atelier mecanic. Acolo a început şi pasiunea pentru arme, care a continuat în armată, unde a intrat în 1938. A fost comandant de tanc şi a fost rănit în bătălia de la Briansk (1941) şi spitalizat timp de şase luni. Atunci i-a venit ideea mitralierei, când i-a auzit pe colegii săi plângându-se de armele din dotare. 

image

AK-47, o armă mondială

Kalaşnikov a decis să construiască o mitralieră pentru colegii săi. Primele realizări nu au fost acceptate, dar Mihail a intrat la Direcţia pentru Arme de Foc a Armatei Roşii. 

În 1946 a prezentat designul lui Mikhtim, un prototip care a stat la baza Ak-47 (Avtomat Kalashnikova model 1947). În 1949, mitraliera devenea standardul Armatei Roşii şi a fost invenţia cea mai cunoscută a rusului

Până în 2009 în lume au fost produse oficial 100 de milioane de arme AK-47, dar designul a fost adaptat şi în mai multe ţări din blocul comunist, datorită simplitatăţii sale. Potrivit datelor oficiale, jumătate dintre arme sunt contrafăcute. În 2006, Izhmash, producătorul rus al armei conta pentru 10% din producţia mondială de AK-47. 

Mihail Kalaşnikov nu s-a îmbogăţit de pe urma armei şi la un moment dat nici nu a mai fost aşa mândru de ea. "Sunt mândru de invenţia mea, dar sunt trist că e folosită de terorişti. Aş fi preferat să inventez o maşinărie care să ajute fermiermii, cum ar fi o treieretoare", a declarat Kalaşnikov. 

Contrabanda cu Kalaşnikov

În multe ţări, preţul unei mitraliere este foarte mic. De exemplu, în Somalia, Rwanda, Mozambic sau Congo, o armă costă 30 - 125 de dolari, iar preţurile au scăzut din cauza contrabandei şi contrafacerii. 

Anecdota spune că într-un oraş din Kenya, o armă automată AK-47 costa 15 vaci acum câţiva ani, dar a ajuns la patru vaci. 

De-a lungul timpului, rebelii din Balcani, Irak, Afganistan sau Somalia s-au folosit de această armă care era uşor de contrafăcut şi folosit. 

Din numărul total de arme de foc disponibile la nivel mondial, potrivit World Bank, 20% sunt Kalaşnikov. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite