Mihail Hodorkovski a ajuns din Berlin în Elveţia

Mihail Hodorkovski a ajuns din Berlin în Elveţia

Mihail Hodorkovski a ajuns din Berlin în Elveţia. FOTO: Reuters.

Fostul oligarh rus, Mihail Hodorkovski, graţiat luna trecută de către preşedintele Vladimir Putin, a plecat din Germania şi a ajuns, duminică, în Elveţia, ţară care i-a acordat o viză temporară de trei luni, scrie AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anunţul plecării lui Hodorkovski a fost făcut de purtătoare sa de cuvânt care nu a dorit să menţioneze în ce oraş elveţian va sta fostul magnat rus.
 
„În prezent, este în Elveţia, acolo unde merg la şcoala şi copiii săi", a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Hodorkovski.
 
Conform postului elveţian SRF, fostul magnat rus şi criticul lui Vladimir Putin, a ajuns la Basel, împreună cu soţia şi copiii săi.
 
În timpul deplasării, Mihail Hodorkovski a acordat un interviu postului elveţian spunând că îşi doreşte să militeze pentru eliberarea prizonierilor politici din închisorile ruseşti.
 
„Nu pot să trăiesc liniştit când ştiu că există deţinuţi politici care zac în închisoare. Cred că implicarea în eliberarea celor care au fost închişi pe nedrept este o datorie a fiecărui cetăţean obişnuit. În ceea ce mă priveşte, nu are nimic de-a face cu politica", a spus Hodorkovski pentru postul public elveţian.
 
Fostul oligarh rus a stat în închisoare mai bine de 10 ani pentru acuzaţii de fraudă şi evaziune fiscală, acesta declarând mereu că este nevinovat iar condamnarea sa este motivată politic.
 
Omul de afaceri rus şi-a făcut averea în principal din privatizarea controversată a mai multor active de stat sovietice. În 1995, acesta dobândeşte gigantul petrolier Yukos.
 
Graţierea de care a beneficiat Mihail Hodorkovski a venit după ce parlamentul rus a votat un amplu proiect de aministie ce ar urma să se aplice pentru circa 20.000 de prizonieri.
 
Analiştii politici sunt de părere că preşedintele Vladimir Putin încearcă să atenueze criticile în ceea ce priveşte drepturile omului în Rusia, mai ales înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci.

Citeşte şi:

 
Fostul oligarh Mihail Hodorkovski, care se află la Berlin de când a ieşit de la închisoare, a obţinut o viză de trei luni care îi permite să meargă în Elveţia, a anunţat luni ambasada elveţiană din capitala germană, relatează AFP.
 
 
10.000 de euro va primi fostul deţinut Mihail Hodorkovski din partea statului rus. Ministerul Justiţiei de la Moscova a anunţat că va oferi despăgubirile imediat ce va primi documentele bancare ale fostului magnat al petrolului.
 
 
Nadejda Tolokonikova, una dintre cele două membre ale grupului rus contestatar Pussy Riot eliberate săptămâna aceasta, a declarat că vrea în continuare să-l îndepărteze pe preşedintele Vladimir Putin de la putere şi să-l vadă în locul lui pe fostul oligarh Mihail Hodorkovski, relatează AFP.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările